Agrární komora nyní eviduje necelých 1,5 miliónu kusů skotu, tedy zhruba stejně jako před 169 lety.
Oficiálně byla statistika vedena od roku 1921, kdy bylo v zemi už přes tři milióny kusů skotu, z toho necelá polovina dojnic. Letos je zřejmé, že bude na trhu nedostatek hovězího masa pro zpracovatele. Nedostatek hovězího masa nehrozí, protože i maso do ČR dováží. Čeští chovatelé, především v blízkosti hranic poražené krávy častěji prodají do Rakouska nebo Německa, protože za kilogram živé váhy dostanou více peněz než od tuzemských zpracovatelů. V Evropě hovězí není a v Rakousku a Německu dostanou chovatelé za kilogram v živém o sedm až 15 korun více. Domácí masokombináty platí asi 42 korun za kilogram a navíc později než zahraniční firmy. Produkce hovězího je nyní na úrovni 190 tisíc tun, optimální by bylo 250 tisíc tun. Pokles stavu skotu je ale pochopitelný vzhledem k podílu dováženého masa a nižší spotřebě.