v drůbežích produktech a vejcích.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) potvrzuje, že dosud není důvod obávat se přenesení viru ptačí chřipky na člověka při přímé konzumaci drůbeže a vajec. I když je nepravděpodobné, že virus H5N1 může být přenesen na člověka prostřednictvím syrového masa a vajec, řádné provaření virus deaktivuje a sníží se tak potenciální riziko. S ohledem na vývoj situace ve vztahu k ptačí chřipce, se vědecký panel EFSA pro biologická nebezpečí (BIOHAZ) touto problematikou neustále zabývá.
EFSA se shoduje s tvrzením zdravotnických institucí, např. Světové zdravotnické organizace (WHO) a Evropským centrem pro prevenci a řízení nemocí (ECDC), které uvádějí, že nejpravděpodobnějším zdrojem infekce viru ptačí chřipky subtypu H5N1 pro člověka je úzký kontakt s infikovanou živou drůbeží. Další informace najdete na:
http://www.who.int/foodsafety/
http://www.who.int/foodsafety/micro/avian/en/index.html
http://www.ecdc.eu.int/