15.08.2013 | 09:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Londýně proběhla první ochutnávka masa z laboratoře

Na veřejné ochutnávce představil tým vědců z Maastrichtské univerzity karbanátek vypěstovaný v laboratoři

Vědci vyrobili karbanátek po pěti letech výzkumu z kmenových buněk krávy. Vědci předpokládají, že maso z laboratoře přispěje k řešení potravinových krizí. Tým vědců vložil svalové buňky krávy do živného roztoku, aby se vytvořila svalová tkáň. Vznikla tak svalová vlákna, jichž bylo na 140gramový karbanátek potřeba zhruba 20.000. Finanční rozpočet projektu se pohyboval okolo 250.000 eur (téměř 6,5 milionu korun).
FAO (Světová organizace pro výživu a zemědělství) odhaduje, že do roku 2050 se celosvětová spotřeba masa zdvojnásobí. Projekt finančně podpořila také organizace na ochranu práv zvířat PETA.
Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.