11.05.2012 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Mnichově klobáse bylo něco navíc…

V uplynulých dnech prováděli veterinární inspektoři kontroly potravin na farmářských trzích a v prodejnách.

Veterinární inspektoři se v uplynulých dnech setkali opět s několika případy pochybení při kontrolách na farmářských trzích, v prodejnách i v místech určení.

Na farmářských trzích v Praze na Pankráci zjistili, že zde prodejce nabízel sice lahůdky, 30 kg různých francouzských klobásek, ale výrobky byly vystaveny přímému slunečnímu záření, byly uchovávány v teplotě nad 35 °C. Podobně v Plzeňském kraji, na farmářském trhu ve Zbiroze, nabízeli 3 kg pařených a uzených sýrů obdobným způsobem při teplotách nad 30 °C, navíc bez dokladu o nabytí, o výrobci, a o době spotřeby a o teplotě uchování. Podobné to zde bylo u prodejce, který nabízel zhruba 10 kg různých uzenin, párků, špekáčků, točeného salámu a klobás. Přestože výrobce stanovil teplotu pro uskladnění na 0 – 5 °C, byla naměřena teplota 15, 4 – 19,6 °C.

V Moravskoslezském kraji zjistili inspektoři v prodejně masa v Hlučíně výsekové hovězí maso, které nebylo správně (vůbec) označeno. V Jihomoravském kraji zjistili též na farmářských trzích nedostatečné údaje u zásilky 450 vajec z Polska (kromě polského původu žádné podrobnější označení). A u 18 kg pařených sýrů ze Slovenska, (Neshoda SK s. r. o., Senica a Syrex s. r. o. Zázrivá), nebyl doložen doklad o původu zboží.

Ve Středočeském kraji při kontrole v místě určení prověřili inspektoři krajské veterinární správy zásilku 80 kg Mnichovy klobásy z Polska (Zaklady Miesne Silesia SA, Katowice) a prokázali přítomnost nedeklarované drůbeží bílkoviny.

Všechny případy jsou nadále v řešení. Základní verdikt bylo pozastavení a nepropuštění výrobků k dalšímu prodeji a zahájení správního řízení o uložení pokuty.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down