Prášek obsahoval několikasetnásobně více nebezpečných bakterií, než povolují normy.
Nyní se vyšetřuje, zda se potraviny obsahující sušená vajíčka dostaly i do zahraničí. Po takzvané solné aféře je to další případ podvodu v polském potravinářském průmyslu. Podle neoficiálních informací polských médií podnikatel nakupoval od zemědělců zkažená vejce. Prášek z nich pak od něho odebírali výrobci těstovin, sušenek nebo majonézy. Laboratorní analýzou bylo prokázáno, že bakterie obsažené v sušených vejcích jsou škodlivé pro lidské zdraví.
Falešná vaječná moučka pocházela minimálně ze dvou firem. Podnikatelé ji prý vyráběli ze zkažených vajec, sušené rybí moučky, vápníku a kurkumy.
V Polsku před časem vyšlo najevo, že tři firmy dlouhá léta technickou sůl označovanou jako jedlou prodávaly velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Technická sůl, která se v Polsku používá, ale není podle rozborů zdraví nebezpečná.
V souvislosti se solnou aférou provedly v Česku kontroly soli a dalších polských potravin SZPI a Státní veterinární správa (SVS). Inspektoři SZPI se zaměřili hlavně na příhraniční oblasti s Polskem. Všechny odebrané vzorky byly zdravotně nezávadné. Čeští výrobci používají při výrobě potravin jedlou sůl převážně z jiných členských států EU než z Polska.
|
|
|