V očích ochránců místních tradic je ohroženo kulturní dědictví.
Více než padesát sýrů zaniklo během třiceti let, tvrdí zástupci Sdružení místních sýrů. Na druhé straně průmyslníci tohoto odvětví vychvalují jeho dynamiku v zemi, která čítá tisícovku odrůd. Ke zmizelým nebo zanikajícím sýrům patří modře plísňový Termignon, měkký Bauges, Abondance či Mont-Cenis. Je velmi těžké zastavit tento proces, i když některým se daří držet nad vodou jako například zrajícímu sýru Ambert nebo se i vrátit na pulty jako například sýru Bergues. Sdružení, které má údajně 400 členů a podporu mnohých věhlasných šéfkuchařů, lituje toho, že se na veřejnosti nedostává dost prostoru sýrům ze syrového mléka.
Sýry (z tradičních míst) nemizí vinou velkých skupin, ale v důsledku nedostatku toho, že malí producenti nemají následovníky, a že se mění životní styl. Většina obyvatel si přeje produkty, které se snadno používají a které mají relativně spolehlivou, stabilní chuť. V roce 2006 bylo ve Francii vytvořeno 112 druhů sýrů, tedy o 23 více než v roce 2005, uvádí ekonomické středisko pro profesionály v mléčném průmyslu CNIEL. Sýry vytvořené marketingovými službami sýrařských podniků představují 27 procent trhu.