Inspektoři tak reagují na vážné nedostatky, které zjistila v minulých dnech Česká obchodní inspekce (ČOI) v čínských stravovacích zařízeních.
Někteří čínští provozovatelé nerespektují hygienické podmínky, ani předpisy ČR (např. zamražování krájeného či mletého masa). Provozovatelé jsou povinni dodržovat zákon číslo 130/2004, jenž upravuje hygienické podmínky pro stravovací provozy. Zatím bylo zavřeno šest restaurací. V letošním prvním pololetí provedli hygienici celkem 23 tisíc kontrol ve stravovacích zařízeních a uložili pokuty v celkové výši 5,5 miliónu korun. Z uvedených kontrol bylo 560 v čínských restauracích. Hygienici mají možnost udělit ve správním řízení za nedodržení hygienických podmínek pokutu až dva milióny korun, a v případě, kdy vznikne z připraveného jídla epidemie, může být postih tři milióny korun.