31.03.2020 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veterinární dozor hraje nezastupitelnou roli i v době pandemie koronaviru

Veterinární dozor na jatkách hraje nezastupitelnou roli pro fungování pro stát strategického potravinářského průmyslu a na něj navazujících odvětví. I v době koronavirové pandemie dozoruje v celé České republice již od časných ranních hodin každý den téměř 500 úředních veterinárních lékařů a techniků, zaměstnanců Státní veterinární správy (SVS), na 300 českých jatkách a zvěřinových závodech nad porážkami tak, aby nebylo omezeno zásobování obyvatelstva masem a byla zaručena jeho zdravotní nezávadnost.

 

Každé poražené zvíře na českých jatkách musí být veterinárním dozorem před porážkou prohlédnuto a následně je po porážce prohlédnuto také z něj získané maso tak, aby do obchodů či ke zpracování putovalo pouze maso ze zdravých zvířat. Závadné kusy či partie jsou veterinárním dozorem vyřazovány, aby nedošlo k ohrožení zdraví konzumentů.

 

Z níže uvedených čísel o vývoji porážek na českých jatkách v dosavadním průběhu roku je patrné, že porážky skotu, prasat i hrabavé drůbeže v dosavadním průběhu letošního roku rostou v řádu jednotek procent. K žádnému zásadnímu propadu nedošlo ani v období nouzového stavu od 12. do 24. března. Zatímco u skotu a hrabavé drůbeže jsme zaznamenali meziroční pokles o 3, respektive 4 procenta, porážky prasat (vepřové je stále nejvíce konzumované maso v ČR) vzrostly v uvedeném období téměř o desetinu.

Porážky na českých jatkách v období od 1. 1 až 24. 3.

2019 2020 Meziroční index
Skot 59 325 60 260  1,02
Prasata 506 038 531 456 1,05
Hrabavá drůbež 26,0 mil 26,2 mil 1,01

 

Porážky na českých jatkách v období od 12. 3. až 24. 3. (nouzový stav)

 

2019 2020
Skot 9 159 8 907  0,97
Prasata 78 031 84 664 1,09
Hrabavá drůbež 4,064 mil 3,917 mil 0,96

Zásadním úkolem SVS je v současné době průběžné zajišťování dostatku ochranných pomůcek a dezinfekce pro jednotlivé krajské veterinární správy, které je následně distribuují k zaměstnancům dozorujícím v provozech.

„Chtěl bych tímto veřejně poděkovat svým kolegům, kteří i v této náročné době profesionálně plní svou roli a přispívají tak k zásobování obyvatelstva zdravotně nezávadnými potravinami,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.*

 

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down