Česká republika patří mezi země s vysokým počtem případů salmonelózy. V roce 1998 bylo hlášeno 50 826 případů, loni 26 899. Podle Čestmíra Beneše ze Státního zdravotního ústavu v posledních letech počet onemocnění ubývá. Nižší množství zaregistrovaných případů je dáno především tím, že je lépe prováděn veterinární dozor v chovech.
Podle Evropské komise bylo v roce 2002 hlášeno na 385 milionů obyvatel patnácti zemí Evropské unie a Norska 145 231 případů, v Česku to na deset milionů obyvatel bylo 27 964 případů. Podle těchto údajů patří Česko ve výskytu salmonelózy k nejhorším, ale je to hlavně tím, že u nás se tyto nákazy více sledují a lépe hlásí. V některých zemích se totiž sleduje jen určitý region a z něj se počítá výskyt pro celou zemi, v některých státech není plošné hlášení vůbec. Letos za prvních pět měsíců roku bylo 5796 případů, loni za stejné období 5167; pětiletý průměr za toto období činí 7435 případů.
Lidé onemocní z nedostatečně tepelně opracovaného drůbežího masa a vajec, domácí majonézy, cukrářských krémů, mletého masa a darů moře. Podle Beneše se těžko ovlivní, jak lidé dodržují hygienu a jak vaří. Ale díky veterinářům je zdrojů méně a maso, vejce a další výrobky z nich jsou lepší.