Státní veterinární správa (SVS) v rámci svého dozoru kontroluje prodej potravin živočišného původu také na populárních farmářských trzích. Přestože se počet závad při tomto druhu prodeje z dlouhodobého hlediska snižuje, je v porovnání s jinými oblastmi veterinárního dozoru stále poměrně vysoký.
V prvním pololetí letošního roku veterinární inspektoři provedli bezmála 190 kontrol prodejců na trzích. Závadu zjistili u osmnácti procent z nich. V teplém počasí rizika spojená se stánkovým prodejem masných či mléčných produktů výrazně rostou. Hlavní část kontrol proto připadá právě na letní období.
„Pravidelné kontroly prodejců přispívají k tomu, aby si zákazníci mohli nakoupit zdravotně nezávadné a kvalitní potraviny od menších lokálních zemědělců a výrobců. Zároveň by měly spotřebitele chránit před nekalými praktikami některých prodejců,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
Mezi nejčastější závady zjišťované při kontrolách patří nedostatky v označování nabízených potravin a také prodej potravin neznámého či nejasného původu. Stále poměrně často naráží veterinární inspektoři také na nedodržování teplot nabízených výrobků, což zejména při teplém počasí může pro spotřebitele mít velmi závažné zdravotní následky. Povinnost udržovat zboží při stanovených teplotách je přitom jednou ze zásadních povinností prodejců potravin na trzích. Stále se objevují také prodejci, kteří si neuvědomují, že nabízené potraviny (týká se to nejčastěji uzenin či sýrů), je nutné chránit před možným vnějším znečištěním.
V Praze, která patří z hlediska počtu farmářských trhů na pomyslnou špičku mezi regiony ČR, uskutečnila SVS v prvních šesti měsících roku 22 kontrol prodejců na farmářských trzích. Při těchto kontrolách veterinární inspektoři zjistili sedm závad.
„Nejčastějším problémem byla nedostatečná ochrana nabízeného produktu před kontaminací. Mezi opakující se závady patřilo nedodržení teplotního řetězce a nedostatky v dokladech k nabízeným produktům. Setkali jsme se však také s prodejem prošlého zboží či potravin, které již vykazovaly známky kažení,“ poznamenala ředitelka odboru veterinární hygieny Městské veterinární správy SVS v Praze Kateřina Březinová.
Státní veterinární správa v této souvislosti zejména prodejcům ale také nakupujícím na farmářských trzích opět připomíná takzvané „Desatero“ k prodeji na farmářských trzích: http://www.svscr.cz/zivocisne-produkty/farmarske-trhy/
„Na základě opakovaných zjištění z našich kontrol bych rád zákazníky opět upozornil, aby věnovali pozornost způsobu a hygieně prodeje živočišných produktů, dodržování chladicího řetězce i označování výrobků. Připomínám, že prodejce má ze zákona povinnost zákazníky informovat dostatečným způsobem o prodávaném zboží a jeho původu. Pokud se nakupujícímu podmínky prodeje či nabízené zboží nezdají, neměli by je kupovat a ohrožovat své zdraví,“ uzavřel Semerád.*
Petr Vorlíček