27.09.2012 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Většina restaurací nerespektuje zákon

Naprostá většina restaurací, která v Česku prodává zvěřinu, porušuje zákon, uvedl 26. 9. na tiskové konferenci šéf Státní veterinární správy (SVS) Milan Malena.

 Všechny provozy, které ulovenou zvěř stahují a bourají, mají ze zákona povinnost se dopředu nechat zaregistrovat nebo schválit od krajské veterinární správy. Tuto registraci má jedna restaurace. Přitom na jídelních lístcích našich restaurací jsou pokrmy ze zvěřiny poměrně časté.
Podle dostupných informací mohou majitelé restaurací kupovat zvěřinu legálně, již zpracovanou ze schválených zařízení, těch je podle databáze na stránkách SVS nyní celkem 77.
MVDr. Malena dále uvedl, že veterinární lékaři v předchozích letech odebrali oprávnění desítkám takzvaných laických prohlížitelů, kteří v některých případech vydávali restauracím falešné doklady o původu masa.

Část restaurací či obchodníků také klame své hosty, když jim nabízí jako zvěřinu maso zvěře z faremních chovů, jehož pořizovací cena je nižší než u masa z ulovených kusů. Jako zvěřina se smí označovat pouze maso z ulovených volně žijících zvířat. Maso z faremních chovů se správně označuje jako maso z daňka, maso z muflona či jelena.
Společné kontroly veterinářů s hygieniky v nedávné minulosti odhalily v restauracích závažné nedostatky. "Když jsme udělali společnou kontrolu, došli jsme k tomu, že tak, jak nejsou schopni někteří prodejci v současné době zdokumentovat alkohol, nebyli výrobci pokrmů schopni zdokumentovat, jak nabyli tuto zvěřinu," podotkl Malena.

Kontrola restaurací nyní spadá do kompetence hygieniků. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně provedou ročně v gastronomických zařízeních tisícovky kontrol jejichž součástí je i kontrola původu masa. Původu masa byla věnována i letošní zvláštní kontrolní akce během níž bylo zkontrolováno několik set provozoven.
Ministr zemědělství Petr Bendl chce v rámci návrhu zákona o potravinách prosadit, aby veškerou kontrolu potravin včetně alkoholu prováděl pouze jeho resort. Veterinární lékaři chtějí získat kompletně pod svůj dozor oblast živočišných potravin. Produkty rostlinného původu by kontrolovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Hygienici by tak v restauracích kontrolovali jen obecnou úroveň hygieny.
MVDr. Milan Malena
Ředitel SVS ČR
 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down