
Straková P., Levá L., Matiašovic J., Jeklová E., Venusová J., Jeřábek M., Faldyna M. Vliv krmných směsí s alternativním zdrojem proteinu na zdravotní stav prasat v konečné fázi výkrmu. Effect of feed mixtures with alternative source of protein on the health status of pigs in the final fattening phase. Veterinářství 2025;75(11):638-647.
SOUHRN
V současné době je důležité hledat alternativní zdroje proteinu ve výkrmu zvířat, protože produkce sóji je často spojena s odlesňováním tropických oblastí, vysokými emisemi skleníkových plynů a degradací půdy, což má významný negativní dopad na životní prostředí. Dovoz sóji navíc představuje ekonomické riziko kvůli kolísání cen na světových trzích a závislosti na zahraničních dodavatelích. Využívání lokálních a udržitelných zdrojů bílkovin, jako jsou např. řepkové šroty, luštěniny nebo hmyzí moučky, může snížit ekologickou stopu živočišné výroby, podpořit regionální ekonomiku a zvýšit soběstačnost lokálního zemědělství. V tomto experimentu byly testovány dvě krmné směsi s využitím alternativního zdroje proteinu (hmyz – larvy mouchy bráněnky a lupina bílá) u prasat v konečné fázi výkrmu a v tomto sdělení jsme se zaměřili na hodnocení vlivu těchto směsí na zdraví zvířat. Ze zjištěných laboratorních analýz (hematologie a biochemie) a z vyšetření trusu vyplynulo, že testované krmné směsi s obsahem alternativního zdroje proteinu neměly negativní vliv na zdravotní stav a střevní mikroflóru zvířat.
SUMMARY
Currently, it is important to look for alternative sources of protein in animal feeds, as soy production is often associated with deforestation of tropical areas, high greenhouse gas emissions and land degradation, which has a significant negative impact on the environment. In addition, soy imports pose an economic risk due to price fluctuations on world markets and dependence on foreign suppliers. The use of local and sustainable sources of protein, such as rapeseed meal, legumes or insects, can reduce the ecological footprint of animal production, support the regional economy and increase the self-sufficiency of local agriculture. In our experiment, we tested two feeds using an alternative source of protein (insect - black soldier fly larvae and white lupine) in pigs in the final fattening phase and in this paper, we focused on evaluating the impact of these feeds on animal health. The laboratory analyses (hematology and biochemistry) of blood and feces showed that the tested feed mixtures containing an alternative protein source did not have a negative effect on the health of the animals nor on gut microbiome.*