Propad cen vajec nastal po Velikonocích
Drůbežáři v současné době prodělávají na jednom vejci zhruba 50 haléřů a musí předčasně vybíjet hejna. Kromě toho vzrostla meziročně o třetinu cena krmných směsí, která se odvíjí od ceny obilí a kukuřice a chovatelé museli také investovat nemalé částky do výměny klecí podle pravidel EU.
Na evropském trhu je nyní nadvýroba vajec a k nám jsou ve velkém množství importovány vejce z Polska, Lotyšska, Polska či Německa. Jedná se o dovozy za dumpingové ceny, které následně srážejí ceny domácích výrobců. Výrobní náklady na produkci jednoho vejce dosahují v průměru zhruba 1,90 Kč a chovatelé tak na každém vejci prodělávají přibližně 50 haléřů.
Tuzemská produkce vajec loni včetně domácích hospodářství dosáhla dvou miliard kusů. Import představoval 650 milionů vajec, export 180 milionů vajec. Domácí spotřeba dosáhla necelé 2,5 miliardy vajec, dovoz se podílel zhruba z jedné čtvrtiny.
Tuzemští drůbežáři vyměnili a rekonstruovali na začátku loňského roku 80 procent klecí. Zbývající klece budou dokončovány průběžně během letošního a příštího roku.
Zdroj: www.ctk.cz