09.02.2016 | 11:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výroba hovězího masa na vysočině vzrostla

Zemědělci na vysočině zvýšili minulý rok dodávky hovězího masa, včetně telecího, o 8,5 procenta na 14 547 tun v jatečné hmotnosti. Po Pardubickém kraji to bylo druhé největší množství u nás. Některé podniky kvůli menším zásobám krmiva na zimu urychlily porážky zvířat, s nimiž dlouhodobě v chovech nepočítaly.

 

Podle údajů ale nárůst na vysočině způsobily hlavně porážky krav a jalovic, jichž skončilo na jatkách v meziročním porovnání o 3294 více. Loňské počty poražených býků zůstaly na úrovni roku 2014.

Chovatelé krav na vysočině jsou dlouhodobě nejvýznamnějšími producenty mléka, více doplácejí na ztrátové výkupní ceny mléka. Cena mléka má na současnou situaci velký vliv, zvyšují se porážky. V loňském suchém létě se vypěstovalo méně kukuřice a dalších plodin na krmení dobytka, což se může v chovech projevit snížením užitkovosti, včetně produkce mléka. To by pro chovatele znamenalo další finanční ztráty a redukce stád by mohla pokračovat.

Na vysočině bylo minulý rok poraženo 49 618 kusů skotu. Oproti roku 2014 skončilo na jatkách o 4072 dobytčat více, tj. o 8,9 procenta. Býků bylo poraženo zhruba stejně jako předloni 16 731. Porážky krav se za uplynulý rok zvýšily o 2790 kusů na 26 216 kusů. Na jatka bylo ze zemědělských podniků převezeno 4318 kusů jalovic, tj. o 504 kusů více než za rok 2014, v kraji rovněž vzrostla porážka telat.

V celé zemi výroba hovězího a telecího masa vzrostla o 4,2 procenta na 68 286 tun v jatečné hmotnosti. Vysočina se na produkci podílela 21 procenty. Celkově bylo na jatkách poraženo 231 196 kusů hovězího dobytka, tj. o 3,7 procenta více než za rok 2014. Zemědělci na vysočině chovali v polovině minulého roku 217 468 kusů skotu, což byl u nás druhý nejvyšší počet po kraji Jihočeském. Na vysočině jsou stáda krav o 87 334 kusech.*

Zdroj: www.czso.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down