Výroba masa v Královéhradeckém kraji loni mírně klesla. Trend trvalého růstu produkce mezi lety 2012 až 2016 nepokračoval. Masokombináty vyrobily loni v regionu 25 800 tun masa, vyjma masa drůbežího.
Přestože byl zaznamenán pokles výroby masa v tomto kraji, produkce byla loni druhou nejvyšší za posledních 11 let. Výroba masa v tuzemsku loni klesla o pět procent na 278 929 tun (Český statistický úřad, ČSÚ). Loňskou produkci masa v Královéhradeckém kraji ovlivnil pokles výroby masa hovězího, a to o 11 procent na 4805 tun. Snížení produkce nevyrovnalo ani zvýšení výroby masa vepřového, o dvě procenta na 20 983 tun. Ne jatkách bylo loni zpracováno sedm tun masa skopového a jehněčího, v roce 2016 pět tun. V loňském roce bylo vyrobeno pět tun masa koňského a předloni devět tun.
Produkce masa v Královéhradeckém kraji i přes zvýšení v posledních letech zdaleka nedosahuje hodnot z období mezi rokem 2000 až 2004. Nejvyšší produkce masa v kraji, 37 151 tun, bylo dosaženo v roce 2000. V roce 2005 s 35 000 tunami nebyl propad tak výrazný, ale v roce 2011 činila produkce 19 000 tun. Podíl hradeckého kraje na výrobě masa v České republice loni mírně rostl. Na celostátní produkci masa se kraj podílel 9,2 procenta, v roce 2016 to bylo 8,9 procenta, roce 2015 výroba klesla na 8,1 procenta. K největším tuzemským výrobcům této potraviny jsou tradičně podniky z Jihočeského kraje, loni dodaly téměř 54 000 tun.*
Výroba masa v Královéhradeckém kraji v období let 2008 až 2017 (bez masa drůbežího, v tunách):
|
2008 |
2009 |
2010 |
2011 |
2012 |
2013 |
2014 |
2015 |
2016 |
2017 |
Celkem |
25.637 |
23.629 |
23.267 |
19.016 |
19.584 |
22.728 |
23.475 |
23.907 |
26.010 |
25.800 |
Z toho maso vepřové |
20.263 |
18.611 |
18.795 |
15.170 |
15.401 |
17.159 |
18.173 |
18.336 |
20.576 |
20.983 |
Z toho maso hovězí |
5228 |
5000 |
4454 |
3833 |
4171 |
5547 |
5285 |
5557 |
5420 |
4805 |
Zdroj: www.ctk.cz