Výroba masa v Královéhradeckém kraji loni mírně klesla. Trend trvalého růstu produkce mezi lety 2012 až 2016 nepokračoval. Masokombináty vyrobily loni v regionu 25 800 tun masa, vyjma masa drůbežího.
Přestože byl zaznamenán pokles výroby masa v tomto kraji, produkce byla loni druhou nejvyšší za posledních 11 let. Výroba masa v tuzemsku loni klesla o pět procent na 278 929 tun (Český statistický úřad, ČSÚ). Loňskou produkci masa v Královéhradeckém kraji ovlivnil pokles výroby masa hovězího, a to o 11 procent na 4805 tun. Snížení produkce nevyrovnalo ani zvýšení výroby masa vepřového, o dvě procenta na 20 983 tun. Ne jatkách bylo loni zpracováno sedm tun masa skopového a jehněčího, v roce 2016 pět tun. V loňském roce bylo vyrobeno pět tun masa koňského a předloni devět tun.
Produkce masa v Královéhradeckém kraji i přes zvýšení v posledních letech zdaleka nedosahuje hodnot z období mezi rokem 2000 až 2004. Nejvyšší produkce masa v kraji, 37 151 tun, bylo dosaženo v roce 2000. V roce 2005 s 35 000 tunami nebyl propad tak výrazný, ale v roce 2011 činila produkce 19 000 tun. Podíl hradeckého kraje na výrobě masa v České republice loni mírně rostl. Na celostátní produkci masa se kraj podílel 9,2 procenta, v roce 2016 to bylo 8,9 procenta, roce 2015 výroba klesla na 8,1 procenta. K největším tuzemským výrobcům této potraviny jsou tradičně podniky z Jihočeského kraje, loni dodaly téměř 54 000 tun.*
Výroba masa v Královéhradeckém kraji v období let 2008 až 2017 (bez masa drůbežího, v tunách):
2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | |
Celkem | 25.637 | 23.629 | 23.267 | 19.016 | 19.584 | 22.728 | 23.475 | 23.907 | 26.010 | 25.800 |
Z toho maso vepřové | 20.263 | 18.611 | 18.795 | 15.170 | 15.401 | 17.159 | 18.173 | 18.336 | 20.576 | 20.983 |
Z toho maso hovězí | 5228 | 5000 | 4454 | 3833 | 4171 | 5547 | 5285 | 5557 | 5420 | 4805 |
Zdroj: www.ctk.cz