03.09.2002 | 09:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výsledky vyšetřování na BSE

Podle sdělení mluvčího Státní veterinární správy ČR Josefa Dubna vyšetřily státní veterinární ústavy v Praze, Jihlavě a Olomouci již 232 454 kusů skotu na tzv. nemoc šílených krav (BSE). Z toho bylo 114 146 zvířat prověřeno loni, kdy se dvě krávy ukázaly jako pozitivní. Zbývajících 118 308 kusů veterináři zkontrolovali letos, přičemž se neobjevil žádný nový případ nemoci

Ani v jiných evropských zemích nepřibývá mnoho nových případů tohoto onemocnění. Ze statistik evropských zemí, kde bylo zjištěno případů nejvíce, šlo nejčastěji o kusy narozené v roce 1995 a 1996. Stejně tomu bylo i u našich dvou pozitivních krav. V tomto období se na kontinentálním trhu obchodovalo se závadnou britskou masokostní moučkou. Ta se mohla dostat do krmných směsí pro skot buď přímo, nebo nepřímo, což SVS předpokládá v případě tuzemska. V ČR se masokostní moučka do krmných směsí pro skot nepřidávala, od roku 1991 to bylo zakázáno. Všechna preventivní opatření jako zákaz zkrmování masokostních mouček přežvýkavcům, likvidace tkání rizikových z hlediska přenosu BSE a další zůstávají u nás nadále v platnosti a neuvažuje se o jejich zrušení. Od příštího roku se naopak počítá se zákazem využívání mrtvých těl uhynulých zvířat pro výrobu masokostních mouček určených na krmiva. Zkrmování masokostních mouček nepřežvýkavcům chce SVS případně zakázat až od okamžiku vstupu ČR do EU. Toto opatření platné v EU bylo formulováno jako dočasné a je zatím stále prodlužováno.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.