Čeští producenti potravin jsou dlouhodobě tlačeni k co nejvyšším standardům
Více než čtyřicet vrcholových představitelů evropského potravinářství se dohodlo na společné pozici k výstupům High Level Group pro potraviny na letošním pracovním zasedání ve dnech 2. až 3. února v Praze. Zpráva by měla být výchozím materiálem pro činnost nově ustavené Evropské komise a její doporučení by se měla objevit v praxi.
Zasedání ředitelů a tajemníků potravinářských federací a evropských potravinářských asociací EU-27 sdružených v CIAA (Konfederaci evropského potravinářského a nápojového průmyslu) se koná několikrát ročně, z toho jednou vždy v každé předsednické zemi. Zasedání řeší široké spektrum otázek týkajících se potravinářského průmyslu. Na pražském zasedání se diskutovalo zejména o analýze Komise k vývoji cen potravin a jeho příčinám a o opatřeních přijímaných jednotlivými zeměmi pro zmírnění následků krize v potravinářství a zemědělství.
V předvečer hlavního jednání proběhla rovněž pracovní večeře, které se za českou stranu kromě vedení Potravinářské komory ČR zúčastnili i představitelé resortu zemědělství, v čele s ministrem zemědělství Petrem Gandalovičem a za CIAA generální ředitelka Mella Frewen. Ministr Gandalovič ve svém vystoupení, které vzbudilo velký ohlas širokou diskusi, seznámil přítomné s prioritami českého předsednictví v agrární oblasti a především v potravinářství. Mimo jiné uvedl, že právě politice kvality se chce české předsednictví věnovat jako jedné ze stěžejních priorit, kdy si české předsednictví dalo za cíl významně posunout debatu o revizi politiky kvality EU, která zajistí kvalitním zemědělským a potravinářským výrobkům dlouhodobou perspektivu jak na vnitřním trhu EU, tak vůči třetím zemím. České předsednictví uspořádá v březnu 2009 konferenci týkající se problematiky kvality, za účasti eurokomisařky Mariann Fischerové Boelové. Při revizi politiky kvality společenství budou stanoveny přehledné informace pro spotřebitele a jasná indikace kvality.
Ministr Gandalovič zdůraznil, že Česká republika se dlouhodobě staví proti případnému rozvolnění kvalitativních standardů, jako byl třeba návrh na chemické ošetření chlazené drůbeže. Čeští producenti potravin jsou dlouhodobě tlačeni k co nejvyšším standardům, s nimiž jsou samozřejmě spojeny nemalé investice, jejichž účelnost by tak mohla být ohrožena. Jedinou naší zbraní je podle ministra Gandaloviče kvalita našich vlastních potravin, jejich dobré jméno a dlouhodobě budovaná důvěra evropských občanů.
I na základě další diskuse požádala generální ředitelka CIAA Mella Frewen ministra o schůzku s prezidentem CIAA Jeanem Martinem v Bruselu a informovala, že se prezident rovněž zúčastní zmíněné březnové konference na vysoké úrovni k politice kvality.