07.01.2013 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Schmallenbergský virus prokázán v České republice

Virové onemocnění bylo potvrzeno na dvou ovčích farmách u hranic s Německem ve Smolné na Kraslicku a ve farmě na Plzeňsku

Virus byl na sklonku roku 2011 diagnostikován u skotu a malých přežvýkavců v Německu, Holandsku, Belgii, Francii a Velké Británii. Hlavním hostitelem viru jsou přežvýkavci, u kterých vyvolává aborty nebo teratogenní změny plodů jako například artrogrypózu nebo hydrancephalie u skotu a malých přežvýkavců. Virus Schmallenberg patří do čeledi Bunyaviridae, rodu Orthobunyavirus.
 
Hmyzími vektory, které se v přenosu Bunyavirů uplatňují, jsou především komáři, klíšťata, pakomáři ale i jiné druhy bodavého hmyzu. Většina Bunyavirů vyvolává u svých hostitelů (savci, ptáci) přechodné akutní onemocnění, pouze zástupci rodu Hantavirus vyvolávají u hlodavců perzistentní infekce. Naprostá většina bunyavirů nemá, až na výjimky, jako hostitele domácí zvířata nebo člověka, pouze někteří zástupci mohou u nich vyvolat různé klinické manifestace od malformace plodů až po systémové hemoragické horečky. Nový virus byl zařazen do rodu Ortobunyavirus.  

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down