Sedmičlenná inspekce Evropské unie bude v příštích dvou týdnech, tzn. od 19. do 30. ledna, prověřovat plnění hygienických a veterinárních směrnic v českých potravinářských podnicích. Mise z Bruselu by mohla navštívit řádově desítky firem a hodlá přitom objet prakticky celou republiku.
Podle Josefa Dubna, tiskového mluvčího SVS ČR, se jedná o rozhodující inspekci pro naše konečné hodnocení těsně před vstupem Česka do unie.
Státní veterinární správa minulý týden sdělila Evropské komisi, že do konce loňského roku uzavřela 505 potravinářských provozů, které nesplňovaly požadavky hygienických a veterinárních směrnic. Největší díl mezi uzavřenými provozy tvoří jatka a bourárny. Podle předsedy Svazu zpracovatelů masa Ladislava Steinhausera se podniky začnou více specializovat, což bude pozitivní trend.
Jaroslav Camplík, prezident Potravinářské komory, je přesvědčen, že české rozhodující podniky jsou dobře připraveny a že jsou srovnatelné s evropskými. Podle jeho odhadů potravináři během posledních let investovali i s pomocí státních dotací a programu Sapard do přípravy na vstup sumu, která se může blížit 20 miliardám korun.