30.10.2003 | 12:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Komise bude kárat

Příští týden by měla Evropská komise zveřejnit zprávu, která hodnotí připravenost českých potravinářských podniků dodržovat veterinární a hygienické předpisy půl roku před vstupem naší republiky do EU. Pro nás bohužel nevyznívá příznivě.

Podle českých údajů nesplňuje momentálně tyto podmínky 1700 provozů zpracovávajících maso, zejména jatek; skoro 1400 z nich však má ambici zpoždění dohnat, ostatní budou po vstupu uzavřeny. Nesladěných mlékáren je necelých 170, ale z nich prý hrozí uzavření jen šesti. Vykřičník visí i nad 200 dalšími podniky, které vesměs zpracovávají ryby nebo vejce.
Experti EK mají jisté pochybnosti o tom, zda stovky českých jatek a provozů na zpracování masa i mléka dokáží prakticky za pár týdnů splnit často velmi obtížné a nákladné požadavky hygienických norem unie. Nabádají proto českou stranu, aby vytipovala ty z nich, jež k tomu budou mít blízko, a navrhla jejich dodatečné zařazení na seznam 41 podniků, které dostaly přechodné období. Ostatní budou muset být zavřeny.
Kritika zazní i na adresu tuctu prováděcích předpisů k veterinárnímu zákonu, které by podle tvrzení ministra Jaroslava Palase měly být do konce října publikovány. I kdyby se to stalo, nelze už takovou změnu zahrnout do textu zprávy, která bude zveřejněna v 11 jazycích. Komise chce také napřed prostudovat přesný obsah těchto předpisů, aby se přesvědčila, že evropské směrnice byly beze zbytku převedeny do českého práva.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down