01.04.2009 | 07:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Otravy orlů karbofuranem

V ČR v posledních letech uhynuly krutou smrtí stovky ptáků a savců po pozření otrávených návnad

Nejčastěji se k tomuto účelu používají insekticidní přípravky, jako je například furadan. Přípravky na této bázi se u nás již dlouhodobě nesmějí používat.
Ochránci přírody budou o případu uhynulé samice orla mořského a otráveného samce informovat Českou inspekci životního prostředí. U uhynulé samice bude provedena pitva a toxikologické vyšetření ve Státním veterinárním ústavu v Olomouci, kde by se mělo podezření z otravy potvrdit nebo vyvrátit.
Orel mořský je největší orel vyskytující se na území ČR. Odhaduje se, že jich v ČR žije okolo 40 párů. Samice jsou jako u všech dravců mohutnější, dosahují váhy kolem šesti kilogramů a rozpětí křídel mají až 2,40 metru. Samci váží 4,5 až pět kilogramů a rozpětí křídel přesahuje dva metry. Jejich populaci se v tuzemsku podařilo obnovit díky úspěšnému repatriačnímu projektu, který se uskutečnil v 80. letech minulého století.
Otrávení orli mořští byli v minulých letech nalezeni také například v jižních Čechách. Naposledy byl nalezen mrtvý dravec na hrázi Tálínského rybníka na Písecku. Pitva prokázala, že byl otráven karbofuranem - látkou určenou na hubení škůdců.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down