Nemoci přenášené vodou a potravinami eviduje Státní zdravotní ústav v informačním systému pro infekční nemoci EPIDAT. Z jeho analýzy vyplývá, že výskyt nejběžnějších z těchto nemocí se v letech 2007 až 2017 měnil jen mírně.
Nejčastější bakteriální infekcí přenášenou potravinami je kampylobakterióza z nedostatečně tepelně upraveného kuřecího masa či mléka. Bakterie Campylobacter jejuni, která se vyskytuje v trávicím traktu drůbeže, je nejčastějším původem průjmových onemocnění v Česku. Loni kampylobakteriózou onemocnělo přes 24 500 lidí, nejvíc v Moravskoslezském, Jihomoravském a Středočeském kraji. V prvním pololetí bylo letos nemocných 9434, což je více než loni. Za posledních deset let bylo nemocných přes 230 000. Příznaky jsou kromě průjmu s hlenem a krví také nevolnost, zvracení, bolesti břicha a hlavy nebo horečka. Většinou trvají dva až sedm dní, bakterie zůstává ještě šest týdnů.
Salmonelózou se loni v České republice nakazilo přes 11 700 lidí, letos do konce června více než 3800. Nemoc může v případě rozvinutí komplikací poškodit játra či srdce a být i smrtelná. Počet případů salmonely v posledních letech klesá. Zatímco v roce 2014 jich bylo 13 587, loni 11 732. Nejvíc v Jihomoravském, Moravskoslezském a Středočeském kraji. Letos v prvním pololetí 3827, což je asi o 30 případů méně než za stejné období loni. Nejvíc se ale nemoc vyskytuje v létě, bakterie pochází z nedostatečně tepelně upraveného masa, mléka či vajec. Rizikové jsou například majonézy, zmrzliny, ale také třeba krájené balené ovoce. Bakterie se množí v teple, proto je třeba dbát na správné skladování potravin.
Salmonela se projevuje bolestmi a křečemi břicha, vodnatým průjmem, zvracením i horečkou. Nebezpečná je zejména salmonelová septikemie, tedy masivní přítomnost bakterie v krvi. Může poškodit játra nebo ledviny, ohrožené jsou zejména děti, senioři a lidé s oslabenou imunitou. Septikemii podlehlo za posledních deset let 19 z 454 nemocných.
Nejvíce nakažených, kolem 12 procent, za posledních deset let podlehlo listerióze, která je ale poměrně vzácná. Zatímco výskyt bakterií listerie není v Česku vzácný, často se kvůli podezření stahují i potraviny z obchodů, v České republice se za deset nakazilo jen 395 lidí. Devětačtyřicet z nich nemoci podlehlo. Příznaky jsou podobné jako u chřipky. Zdravý organismus se s bakterií vypořádá většinou sám, ohroženější jsou lidé s oslabenou imunitou a děti či starší lidé. Nemoc může vyvolat i meningititu nebo meningoencefalitidu.*
Počet případů kampylobakteriózy a salmonelózy v letech 2007 - 2017:
2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | |
kampylobakterióza | 24.508 | 24.291 | 21.102 | 20.903 | 18.389 | 18.412 | 18.811 | 21.164 | 20.371 | 20.175 | 24.254 |
salmonelóza | 11.732 | 11.857 | 12.689 | 13.587 | 10.248 | 10.473 | 8711 | 8590 | 10.762 | 10.979 | 18.160 |
Zdroj: www.szu.cz