Bakteriální infekce

Nemoci přenášené vodou a potravinami eviduje Státní zdravotní ústav v informačním systému pro infekční nemoci EPIDAT. Z jeho analýzy vyplývá, že výskyt nejběžnějších z těchto nemocí se v letech 2007 až 2017 měnil jen mírně.

Nejčastější bakteriální infekcí přenášenou potravinami je kampylobakterióza z nedostatečně tepelně upraveného kuřecího masa či mléka. Bakterie Campylobacter jejuni, která se vyskytuje v trávicím traktu drůbeže, je nejčastějším původem průjmových onemocnění v Česku. Loni kampylobakteriózou onemocnělo přes 24 500 lidí, nejvíc v Moravskoslezském, Jihomoravském a Středočeském kraji. V prvním pololetí bylo letos nemocných 9434, což je více než loni. Za posledních deset let bylo nemocných přes 230 000. Příznaky jsou kromě průjmu s hlenem a krví také nevolnost, zvracení, bolesti břicha a hlavy nebo horečka. Většinou trvají dva až sedm dní, bakterie zůstává ještě šest týdnů.

Salmonelózou se loni v České republice nakazilo přes 11 700 lidí, letos do konce června více než 3800. Nemoc může v případě rozvinutí komplikací poškodit játra či srdce a být i smrtelná. Počet případů salmonely v posledních letech klesá. Zatímco v roce 2014 jich bylo 13 587, loni 11 732. Nejvíc v Jihomoravském, Moravskoslezském a Středočeském kraji. Letos v prvním pololetí 3827, což je asi o 30 případů méně než za stejné období loni. Nejvíc se ale nemoc vyskytuje v létě, bakterie pochází z nedostatečně tepelně upraveného masa, mléka či vajec. Rizikové jsou například majonézy, zmrzliny, ale také třeba krájené balené ovoce. Bakterie se množí v teple, proto je třeba dbát na správné skladování potravin.

Salmonela se projevuje bolestmi a křečemi břicha, vodnatým průjmem, zvracením i horečkou. Nebezpečná je zejména salmonelová septikemie, tedy masivní přítomnost bakterie v krvi. Může poškodit játra nebo ledviny, ohrožené jsou zejména děti, senioři a lidé s oslabenou imunitou. Septikemii podlehlo za posledních deset let 19 z 454 nemocných.

Nejvíce nakažených, kolem 12 procent, za posledních deset let podlehlo listerióze, která je ale poměrně vzácná. Zatímco výskyt bakterií listerie není v Česku vzácný, často se kvůli podezření stahují i potraviny z obchodů, v České republice se za deset nakazilo jen 395 lidí. Devětačtyřicet z nich nemoci podlehlo. Příznaky jsou podobné jako u chřipky. Zdravý organismus se s bakterií vypořádá většinou sám, ohroženější jsou lidé s oslabenou imunitou a děti či starší lidé. Nemoc může vyvolat i meningititu nebo meningoencefalitidu.*

Počet případů kampylobakteriózy a salmonelózy v letech 2007 – 2017:

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007
kampylobakterióza 24.508 24.291 21.102 20.903 18.389 18.412 18.811 21.164 20.371 20.175 24.254
salmonelóza 11.732 11.857 12.689 13.587 10.248 10.473 8711 8590 10.762 10.979 18.160

Zdroj: www.szu.cz

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *