Označovat přítomnost alergenů na obalech potravin je povinné
Již mnohokrát upozorňovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce na povinnost výrobců označovat na obalech potravin přítomnost alergenů. V letošním roce již SZPI například varovala před rýžovou moukou s nedeklarovaným lepkem, před plněnými paprikami a rozinkami, oboje s nedeklarovaným oxidem siřičitým. Z trhu se také stahovaly oplatky, v jejichž složení nebyly uvedeny arašídy.
Mezi alergeny patří také laktóza, disacharid obsažený v mléce, nazývaný též jako mléčný cukr. Lidé, kteří trpí metabolickou poruchou, při které jejich organismus nedokáže laktózu správně vstřebat, musí dodržovat celoživotní dietu a vyvarovat se mléka, mléčných výrobků a potravin s přidanou laktózou. Konzumace těchto potravin u nich může způsobit zažívací problémy. I z toho důvodu je nutné, aby i na jiných potravinách, pokud obsahují přidanou laktózu, byla tato skutečnost označena ve složení.
Laboratoře potravinářské inspekce zjistily přítomnost laktózy v Hluboce zmrazených kuřecích řízcích prsních (balení 1000g, datum výroby 26.11.2009, datum minimální trvanlivosti 26.5.2011) pocházejících z Polska. V ČR byly prodávány v obchodním řetězci Kaufland. Prodáno bylo téměř deset tisíc kilogramů těchto řízků. Protože laktóza nebyla na řízcích deklarována, inspekce tento výrobek zakázala a nařídila jeho stažení z trhu. Vzhledem k dlouhému datu trvanlivosti je však mohou mít spotřebitelé ještě doma. Pokud někdo trpí intolerancí na laktózu, neměl by je konzumovat.
Mgr. Martina Šmídová
Tisková mluvčí SZPI