21.11.2017 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Antimikrobika v potravinách

Veterinární lékaři loni vyšetřili 930 vzorků živočišných komodit na rezidua antimikrobiálních látek. Maximální limit byl překročen v sedmi případech, tj. u 0,75 procenta vzorků.

Letos nebyly limity splněné ve dvou případech, jeden byl zjištěn u svaloviny a ve vnitřních orgánech prasete, ve druhém ve svalovině telete. Ve vzorcích ze syrového mléka, ryb, vajec a medu nebyla výše limitu porušena. Přímo v potravinách nebyly během posledních let dvou let porušeny žádné limity. U příležitosti tzv. Antibiotického týdne sdělili tyto výsledky vyšetření zástupci Státní veterinární správy.

V letošním roce bylo vyšetřeno 280 vzorků potravin živočišného původu. Všechny odebrané vzorky vyhovovaly normě, podobně jako 531 vzorků loni. Potraviny pocházejí z různých zemí EU i mimo EU, importované živočišné produkty obsahují nejvíce maso a masné výrobky, v menší míře produkty rybolovu, mléčné výrobky a vaječné výrobky.

Jak již dříve uvedlo Ministerstvo zemědělství, spotřeba antibiotik v českých chovech prasat za pět let (2010-2015) klesla o čtvrtinu, okolo 80 miligramů na zvíře.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down