Na všech tradičních masných výrobcích, které se vyrábějí v ČR už desítky let, musí být podle vyhlášky platné od začátku září uvedeno, z jakého masa a doplňkových surovin jsou vyrobeny. Touto normou ČR jsme pravděpodobně zbytečně předstihly Evropskou unii, protože totiž není jisté, zda vůbec podobné předpisy v unii budou někdy platit.
Podle Richarda Bílého z Krajské veterinární správy Plzeň je vyhláška přísnější než v EU. Unie například nezakazuje použití drůbežího masa v tradičních uzeninách, pokud je to na výrobku výslovně uvedeno. Když si spotřebitel koupí vepřový špekáček, nesmí obsahovat žádné drůbeží maso nebo separát. U nás se vytvořila varianta drůbežího špekáčku, což podle něj normu trochu znehodnocuje.
Přínosy vyhlášky o standardech českých uzenin chápou velmi rozdílně i čeští zpracovatelé masa. Plzeňský masokombinát Schneider např. s vyhláškou nemá problémy, trvale investují a na normy EU už jsou připraveni, přesto má ke znění vyhlášky výhrady. Podle tiskové mluvčí podniku je vyhláška spíše populistické řešení a její platnost po našem vstupu do EU bude otázkou.
Mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Daniela Kolejková podotkla, že nedávná kontrola v prodejnách dopadla velmi dobře, neboť z 1162 uzenin od 105 firem nevyhovělo jen 3,9 procenta.