03.10.2003 | 01:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Červené maso může ovlivnit zdraví

Profesor Ajit Varki z kalifornské univerzity, který je hlavou vědeckého týmu zabývajícího se zkoumáním příčin rakoviny tvrdí, že z hovězího, vepřového a jehněčího masa se po požití do tkáně a cév zřejmě uvolňuje nebezpečná molekula.

Molekula Neu5Gc je typem cukru. Molekula prý spouští imunitní reakci škodlivou lidskému organismu. Již několik předchozích studií spojovalo červené maso s rakovinou a srdečními problémy, avšak všechny se až doposud zaměřovaly pouze na látky vznikající během tepelného zpracování potravy. Profesor Varki připouští, že si lidé na tuto reakci během stovek a tisíců let, kdy maso jedí, zvykli. Připomíná ale, že nyní se dožíváme mnohem vyššího věku než kdysi a že je tedy otázkou, zda se u nás následky vzrůstající kumulace cukru Neu5Gc neprojeví ve stáří.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down