Filtrovat

ARCHIV RUBRIKY:

Nezařazené

30.01.2012 | 08:46

Výroba masa loni klesla

Tuzemská výroba masa se loni meziročně snížila o 6,2 procenta, na 505.397 tun v jatečné hmotnosti. Nejvýrazněji klesla produkce drůbežího masa. Loni bylo v ČR vyrobeno 71.616 tun hovězího, 509 tun telecího, 262.944 tun vepřového, 159 tun skopového (z toho 122 tun jehněčího), čtyři tuny kozího, 81 tun koňského a 170.084 tun drůbežího masa. Výroba hovězího masa včetně telecího byla loni meziročně nižší, a to o 2,9 procenta, vepřového o 4,7 procenta a drůbežího masa o 9,6 procenta. Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu byly loni meziročně vyšší u býků a krav o 4,8 procenta, u telat o 4,2 procenta a u jalovic o 3,6 procenta. Ceny jatečných prasat se meziročně zvýšily o 3,8 procenta a ceny jatečných kuřat vzrostly o 8,5 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí se výroba masa celkově snížila meziročně o 7,8 procenta na 128.116 tun. Výroba drůbežího masa klesla o šest procent, vepřového o 8,6 procenta a hovězího o 8,7 procenta. Bilance zahraničního obchodu s živým skotem byla podle předběžných výsledků od prosince 2010 do listopadu 2011 kladná. Dovoz činil 622 tun (meziročně o 30,3 procenta nižší) a vývoz 50.658 tun (meziročně o 5,8 procenta vyšší). Hovězí maso se dováželo hlavně z Polska a dále z Německa, Rakouska a Irska. Vyváželo se zejména na Slovensko, do Německa, Polska, Rakouska, ale i mimo Evropskou unii, a to nejvíce do Turecka. Záporná bilance zahraničního obchodu s vepřovým masem představovala 209.877 tun dovezeného a 38.695 tun vyvezeného masa. Dovoz i vývoz se meziročně zvýšily, dovoz o osm procent a vývoz o 9,5 procenta. Nejvíce vepřového masa bylo dovezeno z Německa a vyvezeno na Slovensko. Drůbežího masa se loni do ČR dovezlo 90.842 tun, tj.o o 17 procent více než předloni. Vyvezeno bylo 25.19 tun, meziročně více o 0,2 procenta. Dováželo se hlavně z Polska a z Brazílie, vyváželo na Slovensko a do Nizozemska.
Kategorie: 
26.01.2012 | 12:43

Čeští zemědělci loni hospodařili s rekordním ziskem

ČSÚ odhaduje loňský zisk zemědělství na rekordních 15 mld Kč. Oficiální výsledek zveřejní začátkem března. Loni zisk tuzemského zemědělství dosáhl 7,7 miliardy Kč. Výši hospodářského výsledku pozitivně ovlivnila rostoucí orientace českých farmářů na rostlinnou výrobu, zejména pěstování základních obilovin, kukuřice, řepky či slunečnice. U komodit živočišné výroby se očekává meziroční nárůst hodnoty mléka, ekonomický meziroční propad hodnoty produkce je evidován především u chovu prasat a u výroby vajec. Se stále se snižující živočišnou výrobou souvisí také klesající počet pracovníků v zemědělství, což zemědělským podnikům přináší mzdové úspory. Tento strukturální jev má sice pozitivní dopad na kalkulovanou výši hospodářského výsledku v roce 2011, ovšem z dlouhodobějšího pohledu to nelze považovat za správný trend. Zemědělci již delší dobu upozorňují, že pokles živočišné výroby působí nerovnováhu celého zemědělského sektoru. V jeho důsledku klesá odbyt krmných plodin a přibývá obilných polí na úkor ploch dříve tradičních brambor, cukrové řepy či pícnin. Rostlinná výroba přitom znamená z větší části produkci surovin, zatímco živočišná výroba představuje přidanou hodnotu, tedy zisk a zaměstnanost. Šanci pro budoucí uplatnění rostlinné produkce vidí zemědělci také v jejím větším využití k energetickým účelům. České zemědělství je díky evropským dotacím od vstupu do unie ziskové. Nejvyšší zisk (10,1 miliardy korun) byl zemědělství dosažen v r. 2008. Dotace zemědělcům ze zemí, které do EU vstoupily až v roce 2004 a později, jsou nižší než jejich kolegů ze starých členských zemí. Srovnání by mělo nastat po roce 2013.
Kategorie: 
25.01.2012 | 13:56

Kontrola kvality potravin 2011

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se stále častěji setkává s případy, kdy není dodržena odpovídající kvalita potravin nabízených v tržní síti. I když v oblasti bezpečnosti potravin je situace v České republice a celé střední Evropě velmi dobrá, jakost podle kontrolních zjištění SZPI není na náležité úrovni. Některé výsledky kontrol zaměřených na kvalitu v právě uplynulém roce by se daly označit za alarmující. SZPI vnímá signály od spotřebitelské veřejnosti i z dalších zdrojů, na jejichž základě se nyní věnuje jakosti prodávaných potravin ještě pozorněji. Proto se v minulém roce inspekce zaměřila na tuto oblast se zvýšenou intenzitou nejen v rámci běžných kontrol, ale i tematicky orientovanými mimořádnými kontrolními akcemi. Z významných kontrolních zjištění lze zmínit například výrazně nižší podíl ovoce v džemech, než je deklarováno na obalu, stejně jako podíl masa v rybích výrobcích, dále přídavky vody ve víně v řádech desítek procent nebo falšování medů přidáváním nepovolených složek. Ve zjištěných případech porušení požadavků na jakost jsou ukládána opatření k nápravě a také pokuty ve správních řízeních. Na základě těchto poznatků a také podnětů od spotřebitelů i médií se bude SZPI i v tomto roce věnovat otázce jakosti potravinářského zboží se zvýšeným soustředěním a o výsledcích bude průběžně informovat. Požadavky na jakost potravin jsou zakotveny v českých národních předpisech, výjimečně v předpisech evropských. Pro některé potraviny přímo stanoveny nejsou, inspekce ale při kontrolách ověřuje soulad informací o výrobku, uváděných na jeho obalu, s jeho skutečným obsahem. Tak může kontrolovat jakost i u těch výrobků, pro něž nejsou jakostní kritéria právním řádem výslovně požadována. Přiloženy jsou materiály, v nichž jsou shrnuta významnější kontrolní zjištění ohledně jakosti potravin z posledního období: Přehled výrobků nevyhovujících z hlediska jakosti (významnější zjištění) za rok 2011 Prezentace „Kontrola kvality potravin 2011“ Přehled nevyhovujících vzorků burčáku za rok 2011 Přehled vzorků vína nevyhovujících v geografickém původu v roce 2011 Mgr. Michal Spáčil, tiskový mluvčí SZPI
Kategorie: 

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down