Filtrovat
17.01.2012 | 07:55

Veterinární lékaři zakázali prodej vajec z Polska

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) zakázali prodej zhruba 470.000 vajec původem z Polska. Při kontrolách odhalili další případy vajec od polských firem, které chovají slepice v nepovolených menších klecích. Jedná se o tři zásilky od dvou polských chovatelů. Tzv. neobohacené klece, kde mají slepice méně prostoru a horší podmínky k životu, jsou v Evropské unii zakázané od začátku letošního roku. Vejce, která nepocházela výhradně od slepic chovaných v obohacených klecích, objevili inspektoři SVS ve velkoskladech obchodní společnosti Lidl v Cerhovicích a Brandýse nad Labem. Vejce byly označeny kódem producenta FERMY DROBIU BORKOWSKI Sp. z o. o. z Polska. Zásilka 166.260 vajec byla pozastavena, kontroloři veterinární správy nařídili její stažení z tržní sítě a provozovateli dali možnost rozhodnout se, jestli zásilku vrátí do místa původu, nebo ji neškodně odstraní. Ve druhém případě byla zásilka vajec dodaná do společnosti EUFI s.r.o., Praha-západ, producentem byl LIM - POL Sp. z o.o. Zásilku nepřesně deklarovaných 302.400 vajec musí stáhnout z tržní sítě. První případ, kdy byla u nás zachycena vejce z chovu s neobohacenými klecemi, se objevil v minulém týdnu. Inspektoři je odhalili v obchodě Kaufland v Olomouci, kam vejce dodal polský výrobce Ovotek Sp.z.o.o. Evropská unie nařídila již před 13 lety producentům vajec, aby si nejpozději do konce roku 2011 pořídili pro slepice komfortnější klece. Všichni čeští drůbežáři již novou technologii používají. Tím získávají jednoznačnou konkurenční výhodu proti těm, kteří klece vyměnili a náklady museli promítnout do cen. Čeští drůbežáři investovali do předepsané výměny klecí zhruba 1,2 miliardy korun. V obohacených klecích je pro každou slepici vyhrazena zhruba o třetinu větší plocha než v neobohacených, musí mít také k dispozici hrabaniště, hnízdo či hřad. V konvenčních klecích vycházelo na jednu slepici 550 centimetrů čtverečních, v obohacené kleci je to 750 centimetrů.
Kategorie: 
16.01.2012 | 08:48

Mikulášský seminář CPVS

Nové poznatky o infekcích viru PRRS a PCV2 zahájil na mikulášském semináři konaném v Hotelu Kaskáda u Tišnova nový prezident CPVS MVDr. Marek Žižlavský. Tento již 46. odborný seminář byl pořádán společně s firmou MSD Animal Health. Slavnostní zahájení semináře bylo umocněno i tím, že dlouholetý prezident této společnosti Doc. Josef Drábek, CSc., byl navržen čestným členem a jeho významné počiny mu byly připomenuty při budování této společnosti dosavadním prezidentem MVDr. Janem Bernardym Ph.D. Rovněž obdrželi gratulaci ti členové CPVS, kteří v tomto roce dosáhli kulatých narozenin včetně nejstaršího člena společnosti MVDr. Ivo Pavlíka. První řečník, technický manažer pro choroby prasat, dr. Marc Martens informoval o nových poznatcích při infekci virem PRRS a účinnosti vakcinačního viru při tvorbě humorální a buněčné odpovědi, o výšce povakcinačního a poinfekčního titru, poznání spouštěcích mechanizmů buněčné imunity a složek vakcíny. Na tyto poznatky navazovala přednáška stejného autora týkající se vakcinace proti PCV2 v SPF chovech a výsledků dosahovaných ve srovnávacích terénních ověřováních. Dr. John Haugegaard z Dánska se zaměřil na aktuality týkající se nákazové situace v dánských chovech a podělil se o praktické veterinární zkušenosti na specializovaných farmách pro chov prasat ve své zemi, frekvenci výskytu různých chorob (téměř eradikovanou dyzenterii, málo se vyskytující atrofickou rhinitis, naopak častou enzootickou pneumonii, porcinní proliferativní enteropatii -ileitidu) aj. Dále v diskusi seznámil přítomné se zpřísňujícími se pravidly pro použití antibiotik v dánských chovech prasat a metodami kontroly, a dalšími diskusními tématy. Mikulášský seminář vysoce splnil nejen formu společenskou ale i své odborné poslání a byl přínosem pro zúčastněnou sedmdesátku specializovaných veterinárních lékařů z celé republiky.
Kategorie: 
13.01.2012 | 07:31

Vepřové maso je u nás v pořádku

To, že ve vzorcích moče u sportovců na olympijských hrách v Číně byla zjištěna zakázaná látka clenbuterol, již bylo medializováno dříve. Nicméně na tuto problematiku loni v září na jednání Evropské komise upozornilo Německo – že se ve vepřovém mase v Číně častější zjišťují rezidua clenbuterolu (beta-blokátor). Případy se týkaly zjištění clenbuterolu u sportovců a turistů po konzumaci vepřového masa v Číně. Je třeba poznamenat, že podle rozhodnutí Komise 2004/432/EC není do EU dovoz vepřového z Číny povolen. I když v Číně platí stejně jako v EU zákaz použití beta-blokátorů, nicméně ilegálně se zřejmě při výkrmu používá. V ČR by, ani v jiných členských státech problém pro sportovce s clenbuterolem, pokud jde o pojídání vepřového masa, neměl hrozit. Státní veterinární správa testuje obsah clenbuterolu na základě monitoringu u všech potravinových zvířat živých i poražených i v jejich produktech a přítomnost této látky jsme neprokázali. Obdobný systém sledování existuje i v ostatních členských státech. A pokud jde o vepřové maso z nečlenských zemí, tak pro dovozy platí stejné podmínky a parametry jako pro evropskou produkci. Takové závody musejí splnit podmínky jako v EU, mezi ně patří i zákaz používání nepovolených látek, a takové závody musejí mít schválení pro export do EU. Na našem trhu je možné se setkat jen s evropským vepřovým masem. Z tohoto pohledu je možná kuriózní, že pro export do ČR je schváleno několik závodů z Chile (jinak z Jižní Ameriky nic). Avšak ze systému TRACES, který monitoruje zásilky do ČR, lze vyčíst, že za poslední měsíce do ČR žádná zásilka vepřového z Jižní Ameriky nepřišla. Takže, clenbuterol se používá v léčivech pro lidi, kteří trpí astmatem, pro potravinová zvířata se nepoužívá, a my se přesvědčujeme o tom, že tomu tak doopravdy je. Josef Duben, tisk. mluvčí SVS
Kategorie: 
11.01.2012 | 07:50

O „tajemném“ schmallenbergském viru

Státní veterinární správa registruje problémy s výskytem této nákazy v Holandsku a Německu, kde byly na sklonku roku 2011 zaznamenány případy onemocnění způsobeného tímto virem. V prosinci a na počátku ledna bylo v Nizozemí hlášeno 38 ohnisek u ovcí, infikováno 164 ovcí a jedna koza, všechna zvířata uhynula; infikováno bylo celoplošně i 80 stád skotu. V Německu ve stejném období 9 pozitivních vzorků na 4 hospodářstvích v Severním Porýní – Westfálsku. Virus vyvolává vysokou horečku, průjem, ztrátu kondice, výrazné snížení užitkovosti až úhyny. U novorozených mláďat byly popsány vrozené vady a deformity. Virus je přenášen především vektory a transplacentárně. Riziko přenosu na člověka je velice nízké a nebylo zatím potvrzeno. V listopadu 2011 pracovníci z Friedrich-Loeffler Institutu v Německu identifikovali nový virus v séru skotu trpícího horečnatým onemocněním. Virus byl izolován na buněčných kulturách. Na základě předběžných informací je tento virus blízce příbuzný s Shamonda-, Aino- a Akabane viry patřícími do séroskupiny Simbu známých jako viry způsobující onemocnění přežvýkavců. Virus byl pojmenován Schmallenberg virus, jelikož infikovaný skot pocházel z hospodářství ve Schmallenberg v okrese Hochsauerlandkreis. Podobné nálezy byly hlášeny z Nizozemí i u ovcí a koz, kde byly u novorozených mláďat infikovaných během intrauterinního vývoje popsány vrozené deformace a vývojové vady. U postižených dojnic v Německu došlo v létě 2011 k vysoké míře výskytu těchto symptomů: horečka (víc než 40 °C), zhoršení celkového zdravotního stavu, nechutenství a snížená produkce mléka (až o 50 %). Symptomy vymizely po několika dnech. V Nizozemí byla u skotu v srpnu a září pozorována horečka, průjem a snížená produkce mléka. Na začátku prosince došlo k rození jehňat s kongenitálními malformacemi jako skolióza, hydroencephalus a arthtogryposis. Schmallenberg virus dosud nebyl popsán jako původce onemocnění u člověka. Shamonda-, Aino a Akabane- viry geneticky blízce příbuzné s Schmallenberg virem se nachází pouze u zvířat. Avšak zoonotický potenciál tohoto viru nemůže být zcela vyloučen vzhledem k tomu, že některé viry z rodu Orthobunyavirus i séroskupiny Simbu mohou způsobit onemocnění u člověka. Tyto skutečnosti konstatuje Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), které vypracovalo ve vztahu k Schmallenberg viru studii s analýzou rizika, která je dostupná na webové adrese: http://ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/Forms/ECDC_DispForm.aspx?ID=795 Klinický výskyt nákazy způsobené Schmallenberg virem vrcholí v období srpna až září. V současnosti vymizel výskyt viru u skotu, avšak došlo ke zvýšenému výskytu malformací u jehňat. Tato situace souvisí pravděpodobně s intrauterinní infekcí v předchozích měsících. Výskyt u skotu v roce 2012 v Německu a Nizozemí je možný na základě zkušeností s dalšími sezónními nákazami (katarální horečka ovcí). V tomto případě je důležité sledovat ohniska a případně zavést program dozoru. Stálý výbor Evropské komise pro potravinový řetězec a zdraví zvířat (SCoFCAH) současnou situaci vyhodnocuje a ve dnech 11. – 12. 1. 2012 proběhne jeho zasedání o možných opatřeních, která by měla být přijata v jednotlivých členských státech k zamezení šíření této nákazy. Státní veterinární správa situaci pečlivě sleduje a na jednání Komise bude usilovat o jasnou formulaci společného postoje ke zdolávání této nákazy. A kdyby bylo nutné, jsme samozřejmě s to přijmout odpovídající veterinární opatření v rámci naší republiky. Josef Duben, tisk. mluvčí SVS
Kategorie: 
09.01.2012 | 06:57

Jak za hranice se zvířaty v roce 2012

Bude to letos jiné? Mění se nějaké povinnosti pro ty, kdo v letošním roce hodlají vyrazit na cesty se svými zvířecími miláčky? Bude to jednodušší. Základním požadavkem je vakcinovat cestujícího psa, kočku, ale i fretku proti vzteklině. Již v loňském roce platilo, že od poloviny roku 2011 bylo pro cestování po EU nutné označit zvíře nikoli tetováním, jako tomu bylo do té doby, ale pouze čipem. Pro "cestovně starší" zvířata platí, že pokud byla tetovaná před 3. červnem 2011 a tetovací číslo je stále jasně čitelné, mohou se zvířata pohybovat ještě bez čipu. Avšak pozor, některé evropské země (Velká Británie, Irsko, Malta, Chorvatsko) uznávají jen identifikaci čipem. I letos platí, že pes či kočka anebo fretka musejí mít pas, kde je absolutně nutné potvrzení o platném očkování proti vzteklině (vydá a potvrdí schválený soukromý veterinární lékař). První očkování proti vzteklině musí zvíře mít, jakmile dosáhne stáří tří měsíců. Velkou novinkou je, že Velká Británie, Irsko, Malta a Švédsko již nepožadují potvrzení z EU schválené laboratoře o účinnosti vakcinace proti vzteklině vyšetřením hladiny protilátek. Navíc pro pohyb v EU není od 1. ledna nutné již zvířata před cestou ošetřit proti klíšťatům. Ošetření před vstupem na své území prostředkem proti echinokokóze s účinnou látkou praziquantel požaduje pouze u psů Velká Británie, Irsko, Malta a Finsko. Toto ošetření musí mít provedeno nově v rozmezí 120 až 24 hodin před vstupem. Švédsko od požadavku na toto ošetření úplně upustilo. Při cestě do třetích zemí je třeba mít pas pro malá zvířata (s potvrzením o vakcinaci proti vzteklině), který může být zkontrolován při návratu na území EU. A vždy, a na to pozor, je třeba splnit veterinární podmínky pro vstup do dané nečlenské země, proto je vždy dobré se dotázat zastupitelského úřadu dotyčné země na podmínky. Určitě není na škodu nechat psa očkovat i proti leptospiróze či parvoviróze, popřípadě proti lymeské borrelióze, a to bez ohledu, zda majitel se psem hodlá vycestovat, či nikoli. V letošním roce je cestování po EU se zvířecími miláčky zase o něco jednodušší. Josef Duben, tisk. mluvčí SVS
Kategorie: 
06.01.2012 | 07:19

Domácí porážky skotu…už

Zdá se, že dosud není všem úplně jasné, jak je to s domácími porážkami skotu, které jsou povoleny na základě novely veterinárního zákona, která nabyla účinnosti prvního ledna 2012, uvádíme to podstatné. Zásadní sdělení je, že k uspořádání domácí porážky skotu, ale například i farmově chované zvěře, chovateli stačí znát paragraf 21 veterinárního zákona a nepotřebuje už žádnou prováděcí vyhlášku. Žádná taková vyhláška neexistuje. Takže postačí, když chovatel požádá místně příslušnou krajskou veterinární správu, popřípadě městskou veterinární správu v Praze, o povolení a může jatečný skot do stáří 24 měsíců, pro vlastní spotřebu, porazit doma. V této souvislosti chci také zdůraznit, že Státní veterinární správa vychází zemědělcům vstříc a pro zjednodušení agendy na webových stránkách www.svscr.cz. v sekci "Formuláře ke stažení" v části "VIII. Domácí porážka skotu" je možno nalézt dva formuláře "Žádost o povolení domácí porážky skotu mladšího24 měsíců nebo jelenovitých z farmového chovu" a "Ohlášení domácí porážky skotu mladšího 24 měsíců nebo jelenovitých z farmového chovu". Možnost uskutečnění domácí porážky je podmíněna vydáním povolení, a k tomu slouží formulář žádosti. Toto povolení je platné 3 roky. Jelikož je možné maso z domácí porážky použít pouze v domácnosti chovatele, lze povolení vydat pouze chovatelům – fyzickým osobám. Každou jednotlivou porážku je pak nutné ohlásit minimálně týden (tj. 7 dní) předem místně příslušné krajské veterinární správě, k tomu účelu se použije formulář k ohlášení domácí porážky. Chovatel musí samozřejmě splnit i podmínky, které vyplývají z dalších předpisů, ale ty nejsou ničím novým a vyplývají z logiky věci. To znamená, že musí dbát zásad welfare, zvíře určené k porážce nesmí být týráno, proto je dobré se v tomto ohledu spolehnout na odborníka, nejlépe řezníka. Dále pak musí být naloženo odpovídajícím způsobem s odpadem, tj. s vedlejšími živočišnými produkty, kterých je v případě poraženého skotu opravdu hodně, jde zejména o několik desítek kilogramů útrob. Tzv. neškodné odstranění je nejlépe zajistit v asanačním podniku neboli v kafilerii. Ovšem pozor na tzv. specifikovaný rizikový materiál, který tvoří u skotu jakéhokoli stáří mandle, střeva od dvanácterníku ke konečníku a okruží a u skotu nad 12 měsíců navíc lebka kromě dolní čelisti, ale včetně mozku a očí. Tento materiál musí být zřetelně obarven, odděleně uskladněn a následně předán a zpracován v asanačním podniku. Při předání všech výše zmíněných vedlejších živočišných produktů oprávněné osobě (nejčastěji půjde o asanační podnik), musí být vystaven obchodní doklad, (je to možné podle vzoru vydaného Státní veterinární správou nebo formou lístku o převzetí vystaveném pracovníkem asanačního podniku). Tuto dokumentaci musí chovatel uchovávat nejméně dva roky. Takže domácím porážkám skotu, ale i farmově chované zvěře opravdu nic nebrání. Josef Duben, tisk. mluvčí SVS
Kategorie: 
05.01.2012 | 07:16

Pekařský med patří do pečení

Někdo se možná zeptá při pohledu do regálu v obchodě, co že je to za med, na kterém je napsáno „Pekařský med“? Je jiný? V čem se liší od „normálního“ medu? Musí samozřejmě splnit podmínky zdravotní nezávadnosti, jinak by nemohl být nabízen, ale jak z etikety vyplývá, je určen pro pekařské zpracování. Odlišný od medu určeného k přímé spotřebě je v tom, že může například obsahovat vyšší obsah vody a tudíž by mohl snadno podléhat zkvašení. Vyhláška č. 76/2003 Sb., v platném znění uvádí pod definicí pekařský med nebo také průmyslový med, jen takový, který je určený výhradně pro průmyslové použití nebo jako složka do jiných potravin; může mít cizí příchuť nebo pach, může vykazovat počínající kvašení nebo mohl být zahřátý nad povolenou mez. Tento pekařský med, je tedy medem, který má mírně zhoršené jakostní parametry. Například vyšší obsah vody, nebo může jít o med ze starší sklizně. Pekařský med však nesmí být zdravotně závadný, nesmí tedy obsahovat žádná rezidua veterinárních léčiv ani nesmí obsahovat nadlimitní obsah kontaminantů z prostředí. Pekařský med se musí označit slovy "pekařský med" nebo "průmyslový med" a dále musí být uvedena země původu. Pekařský med musí být na všech obalech označen v blízkosti názvu údajem, že med je určen pouze na vaření, pečení nebo jiné zpracování. Samozřejmě musí být označen i všemi dalšími údaji, které se u potravin vyžadují (identifikace výrobce/prodejce, množství, doba minimální trvanlivosti apod.). Pokud je pekařský med (průmyslový med) použit jako složka potraviny, například v perníku, může být v názvu této potraviny použit termín "med" namísto termínu "pekařský med" nebo "průmyslový med"; v seznamu složek se však vždy uvede název "pekařský med" nebo "průmyslový med". Lze tedy pojmenovat medový, ale ve složení musí být uvedeno pekařský, popřípadě průmyslový med. Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Kategorie: 

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down