Filtrovat
04.07.2011 | 08:40

Aviární influenza stále aktuální

Ptačí chřipka stále není zapomenuta, jak by se na první pohled mohlo zdát. Svědčí o tom poslední případy, které zaznamenali v chovech drůbeže v Německu, v Nizozemí a v Itálii. Vždy šlo o nízce patogenní ptačí chřipku, subtyp H7. V Itálii se vyskytla v únoru a v dubnu. V Nizozemí byl první případ v březnu, další pak v květnu a během června byla objevena dvě nová ohniska ptačí chřipky. Celkem bylo utraceno více než 180 000 kusů drůbeže. V Německu byl první letošní výskyt potvrzen 27. května a dodnes je pozitivních již 15 chovů drůbeže. Utraceno zde bylo téměř 120 000 ptáků. První výskyt v regionu Severní Porýní-Vestfálsko, v obci Rietbergu v plemenném chovu, vykazoval mírný pokles ve snášce vajec a zvýšené úhyny. Všechna drůbež v hospodářství byla utracena a násadová vejce zničena. Zdroj nákazy je stále nejasný. Předpokládá se, že zdrojem by mohli být volně žijící tažní ptáci. V ČR se nízce patogenní chřipka subtypu H7 vyskytla v roce 2009 v chovu hus v okrese Hodonín. Nízce patogenní ptačí chřipka subtypu H5 a H7 představuje riziko z důvodu možné mutace s nízce patogenní na vysoce patogenní kmeny. Vysoce patogenní kmeny pak představují velké zdravotní riziko pro člověka. Šíření této nákazy může bránit prevence: dodržovat pravidla biologické bezpečnosti a především zamezit kontaktu volně žijících ptáků s drůbeží, krmivem a napájecí vodou. Znamená to zasíťovat výběhy a okna a krmení předkládat pod přístřešek. Protože existuje reálné nebezpečí výskytu ptačí chřipky v chovech drůbeže i v ČR, zůstávají stále v platnosti mimořádná veterinární opatření vydaná Státní veterinární správou ČR ze dne 28. 6. 2007, č. j. 1013/2007/RED/, která ukládají povinnost hlásit příslušné krajské veterinární správě dojde-li v chovu k poklesu příjmu potravy a vody o více než 20 %, nebo k poklesu snášky o více než 5 % po dobu delší než 2 dny, nebo kdyby úmrtnost drůbeže byla vyšší než 3 % týdně. Plný text těchto mimořádných veterinárních opatření je zveřejněn na internetových stránkách SVS ČR http://www.svscr.cz. Také je dobré připomenout, že při jakémkoli náhlém úhynu volně žijících ptáků, ke kterému by došlo na jednom místě, je nutné zajistit jejich vyšetření. Tj. kontaktovat například místně příslušnou krajskou veterinární správu, popřípadě policii a ti zajistí vyšetření v některém ze státních veterinárních ústavů. Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.
Kategorie: 
29.06.2011 | 10:23

Potravinářské předpisy EU, květen 2011

1. HYGIENA, BEZPEČNOST 2. VETERINÁRNÍ OPATŘENÍ, OBECNÁ PRAVIDLA PRO OBCHODOVÁNÍ S PRODUKTY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU Prováděcí nařízení 427/2011/ES, kterým se mění příloha I nařízení 798/2008/ES, pokud jde o položku pro Izrael v seznamu třetích zemí, území, oblastí nebo jednotek OJ L 113, 03.05.2011, s.3 Nařízení 517/2011/ES, kterým se provádí nařízení 2160/2003/ES, pokud jde o cíl Unie zaměřený na snížení výskytu určitých sérotypů salmonely u nosnic Gallus gallus, a kterým se mění nařízení 2160/2003/ES a nařízení 200/2010/ES OJ L 138, 26.05.2011, s.45 3. OPATŘENÍ U POTRAVIN ROSTLINNÉHO PŮVODU Prováděcí nařízení 436/2011/ES, kterým se mění nařízení 690/2008/ES, kterým se uznávají chráněné zóny ve Společenství, v nichž je zdravotní stav rostlin vystaven zvláštnímu ohrožení OJ L 118, 06.05.2011, s.2 Směrnice 2011/58/ES, kterou se mění směrnice 91/414/EHS za účelem obnovení zařazení účinné látky karbendazim OJ L 122, 11.05.2011, s.71 Nařízení Komise 460/2011/ES, kterým se mění příloha III nařízení 396/2005/ES, pokud jde o maximální limit reziduí pro chlorantraniliprol (DPX E-2Y45) v mrkvi a na jejím povrchu OJ L 124, 13.05.2011, s.23 Prováděcí směrnice 2011/60/ES, kterou se mění směrnice Rady 91/414/EHS za účelem zařazení účinné látky tebufenozidu a kterou se mění rozhodnutí Komise 2008/934/ES OJ L 136, 24.05.2011, s.58 4. DOZOR NAD POTRAVINAMI, MONITORING Prováděcí nařízení 433/2011/ES, kterým se mění příloha I nařízení 669/2009/ES, kterým se provádí nařízení 882/2004/ES, pokud jde o zesílené úřední kontroly dovozu některých krmiv a potravin jiného než živočišného původu OJ L 115, 05.05.2011, s.5 Nařízení 508/2011/ES, kterým se mění přílohy II a III nařízení 396/2005/ES, pokud jde o maximální limity reziduí pro abamektin, acetamiprid, cyprodinil, difenoconazole, dimethomorf, fenhexamid, proquinazid, prothiokonazol, pyraclostrobin, spirotetramat, thiacloprid, thiametoxam a trifloxystrobin v některých produktech a na jejich povrchu OJ L 137, 25.05.2011, s.3 Nařízení 520/2011/ES, kterým se mění přílohy II a III nařízení 396/2005/ES, pokud jde o maximální limity reziduí pro benalaxyl, boscalid, buprofezin, cypermethrin, fluopikolid, hexythiazox, indoxakarb, karbofuran, karbosulfan, metaflumizon, methoxyfenozid, parakvat, prochloraz, prothiokonazol, spirodiklofen a zoxamid v některých produktech a na jejich povrchu OJ L 140, 27.05.2011, s.2 Nařízení 524/2011/ES, kterým se mění přílohy II a III nařízení 396/2005/ES, pokud jde o maximální limity reziduí pro bifenyl, deltamethrin, ethofumesát, isopyrazam, propikonazol, pymetrozin, pyrimethanil a tebukonazol v některých produktech a na jejich povrchu OJ L 142, 28.05.2011, s.1 5. PŘÍDATNÉ A POMOCNÉ LÁTKY A AROMATA DO POTRAVIN 6. KRMIVA Prováděcí nařízení 495/2011/ES, kterým se mění nařízení 109/2007/ES, pokud jde o složení doplňkové látky monensinát sodný OJ L 134, 21.05.2011, s.6 Prováděcí nařízení 496/2011/ES o povolení benzoátu sodného jako doplňkové látky pro selata po odstavu (držitel povolení Kemira Oyj) OJ L 134, 21.05.2011, s.9 Prováděcí nařízení 515/2011/ES o povolení vitaminu B6 jako doplňkové látky pro všechny druhy zvířat OJ L 138, 26.05.2011, s.40 Prováděcí nařízení 516/2011/ES, kterým se mění nařízení 600/2005/ES, pokud jde o používání přípravku Bacillus licheniformis DSM 5749 a Bacillus subtilis DSM 5750 v krmivech obsahujících kyselinu mravenčí OJ L 138, 26.05.2011, s.43 Prováděcí nařízení 527/2011/ES o povolení přípravku endo-1,4-β-xylanázy z Trichoderma reesei MUCL 49755 a endo-1,3(4)-β-glukanázy z Trichoderma reesei MUCL 49754 a polygalakturonázy z Aspergillus aculeatus CBS 589.94 jako doplňkové látky pro selata po odstavu (držitel povolení Aveve NV) OJ L 143, 31.05.2011, s.6 Prováděcí nařízení 528/2011/ES o povolení endo-1,4-β-xylanázy z Trichoderma reesei (ATCC PTA 5588) jako doplňkové látky pro selata po odstavu a výkrm prasat (držitel povolení Danisco Animal Nutrition) OJ L 143, 31.05.2011, s.10 7. KONTAMINANTY (kromě reziduí veterinárních prostředků a pesticidů) 8. OZAŘOVÁNÍ POTRAVIN, NUKLEÁRNÍ NEHODY Prováděcí nařízení 506/2011/ES o změně nařízení 297/2011/ES, kterým se stanoví zvláštní podmínky pro dovoz krmiv a potravin pocházejících nebo odesílaných z Japonska po havárii v jaderné elektrárně Fukušima OJ L 136, 24.05.2011, s.52 9. MATERIÁLY A PŘEDMĚTY VE STYKU S POTRAVINAMI 10. OZNAČOVÁNÍ Nařízení 432/2011/ES o zamítnutí schválení určitých zdravotních tvrzení při označování potravin jiných než tvrzení o snížení rizika onemocnění a o vývoji a zdraví dětí OJ L 115, 05.05.2011, s.1 Nařízení 440/2011/ES o schválení a zamítnutí schválení určitých zdravotních tvrzení při označování potravin týkajících se vývoje a zdraví dětí OJ L 119, 07.05.2011, s.4 11. HMOTNOSTI A OBJEMY 12. ZVLÁŠTNÍ VÝŽIVA A DOPLŇKY STRAVY 13. ZMRAZENÉ POTRAVINY 14. PRODUKTY EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ Prováděcí nařízení 426/2011/ES, kterým se mění nařízení 889/2008/ES, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení 834/2007/ES o ekologické produkci a označování ekologických produktů, pokud jde o ekologickou produkci, označování a kontrolu OJ L 113, 03.05.2011, s.1 15. GMO A „NOVEL FOODS“ Rozhodnutí 2011/320/ES, kterým se povoluje uvedení pikolinátu chromitého na trh jako nové složky potravin podle nařízení 258/97/ES (oznámeno pod číslem K(2011) 3586) OJ L 143, 31.05.2011, s.36 16. OBECNÉ PŘEDPISY S VÝZNAMEM PRO POTRAVINY Rozhodnutí 2011/265/ES ze dne 16. září 2010 o podpisu jménem Evropské unie a prozatímním uplatňování Dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na jedné straně a Korejskou republikou na straně druhé OJ L 127, 14.05.2011, s.1 Nařízení 511/2011/ES ze dne 11. května 2011, kterým se provádí ustanovení o dvoustranných ochranných opatřeních Dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a jejími členskými státy a Korejskou republikou OJ L 145, 31.05.2011, s.19 17. MASO A MASNÉ VÝROBKY Prováděcí nařízení 521/2011/ES, kterým se mění nařízení 620/2009/ES o správě dovozní celní kvóty pro vysoce jakostní hovězí maso OJ L 140, 27.05.2011, s.48 18. DRŮBEŽÍ MASO A VEJCE 19. RYBY A VODNÍ ŽIVOČICHOVÉ Prováděcí nařízení 439/2011/ES o odchylce od nařízení 2454/93/EHS, pokud jde o definici pojmu „původní produkty“ používanou pro účely systému všeobecných celních preferencí s ohledem na zvláštní situaci Kapverd v případě některých produktů rybolovu vyvážených z této země do Evropské unie OJ L 119, 07.05.2011, s.1 Oprava nařízení 1536/92/ES ze dne 9. června 1992, kterým se stanoví obchodní normy pro konzervované pravé a nepravé tuňáky ( Úř. věst. L 163 ze dne 17.6.1992) (Zvláštní vydání Úředního věstníku Evropské unie v českém jazyce, kapitola 4, svazek 2, strana 27) OJ L 123, 12.05.2011, s.86 20. MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY Prováděcí nařízení 471/2011/ES o rozdělení vnitrostátních kvót pro mléko stanovených na období 2010/11 v příloze IX nařízení 1234/2007/ES na „dodávky“ a „přímý prodej“ OJ L 129, 17.05.2011, s.7 21. JEDLÉ OLEJE 22. OVOCE, ZELENINA, SUCHÉ PLODY A VÝROBKY Z NICH 23. OBILOVINY, LUŠTĚNINY A VÝROBKY Z NICH Prováděcí nařízení 447/2011/ES o zařazení určitého zboží do kombinované nomenklatury OJ L 122, 11.05.2011, s.63 24. CUKR, MED, KAKAO, ČOKOLÁDOVÉ VÝROBKY Prováděcí nařízení 461/2011/ES o změně nařízení 397/2010/ES, kterým se stanoví množstevní omezení pro vývoz cukru a isoglukózy nepodléhající kvótám do konce hospodářského roku 2010/11 OJ L 124, 13.05.2011, s.41 Prováděcí nařízení 465/2011/ES o změně nařízení 882/2010/ES, pokud jde o příjem žádostí o vývozní licence pro cukr nepodléhající kvótám pro hospodářský rok 2010/11 OJ L 125, 14.05.2011, s.9 Prováděcí nařízení 470/2011/ES, kterým se mění nařízení 828/2009/ES, kterým se pro hospodářské roky 2009/10 až 2014/15 stanoví prováděcí pravidla pro dovoz a rafinaci produktů v odvětví cukru čísla 1701 celního sazebníku v rámci preferenčních dohod OJ L 129, 17.05.2011, s.5 25. KÁVOVÉ A KÁVOVINOVÉ EXTRAKTY 26. PITNÁ VODA, MINERÁLNÍ VODA 27. LIHOVINY 28. VÍNO A NÁPOJE NA BÁZI VÍNA 29. KOSMETIKA Směrnice 2011/59/ES, kterou se pro účely přizpůsobení technickému pokroku mění přílohy II a III směrnice 76/768/EHS týkající se kosmetických prostředků OJ L 125, 14.05.2011, s.17 30. TABÁKOVÉ VÝROBKY Plné texty uvedených předpisů v češtině najdete na stránkách Úředního věstníku ES (Úřední věstník ES, 1. až 31. 5. 2011).
Kategorie: 
28.06.2011 | 11:17

Kvalifikační podmínky pro kurzy a přednášky pro chovatele včel

Vláda projedná návrh, který má zmírnit kvalifikační podmínky pro osoby vedoucí praktické kurzy a přednášky pro chovatele včel. Změna rozšíří počet potencionálních žadatelů o dotace. Stávající úprava požaduje, aby včelařští lektoři měli středoškolské vzdělání v oboru včelařství. Návrh nařízení vlády s ohledem na reálnou situaci ve struktuře odborného vzdělání osob, které jsou v praxi schopny zajišťovat tuto nezastupitelnou pedagogicko-metodickou a záslužnou činnost, rozšiřuje stávající možnosti i o osoby, které mají osvědčení pro výkon učitele včelařství. Český svaz včelařů (ČSV) má v současnosti 235 lektorů, výuku vykonává 152 z nich. Dalších 83, kteří odborné předměty přednášejí v současné době nesplňuje požadavky příslušného nařízení vlády. U druhé největší tuzemské včelařské organizace Pracovní společnosti nástavkových včelařů CZ nesplňuje podmínky nařízení vlády osm lektorů. Česká republika patří mezi země s nejvyšší organizovaností chovatelů včel na světě. ČSV sdružuje více než 46.000 včelařů, tj. více než 98 procent včelařů v zemi. Čeští včelaři získají v letech 2011 až 2013 z Evropské unie podporu až 3,85 milionu eur (zhruba 93 milionů Kč). Celková výše podpory může přitom vzrůst dvojnásobně, možné spolufinancování z národního rozpočtu činí 50 procent. Dotace včelařům pomohou při nákupu včelařských potřeb nebo financování odborného vzdělávání.
Kategorie: 
24.06.2011 | 11:29

Nevyhovující sardinky z Maroka

Ze skladu a distribuce se stahují sardinky původem z Maroka, ve kterých jsme zjistili nadlimitní obsah histaminu a kadmia. Jde o rybí konzervy - sardinky v rostlinném oleji („HAMÉ OCEAN“) balení po 120 g, datum minimální trvanlivosti 31. 12. 2014, šarže XA. L 357 B, původ Maroko (výrobce LGMC/AMIAROC). Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj na základě podnětu od Vojenského zařízení v Hlučíně provedla kontrolu u příjemce zásilky na vyšetření histaminu a kadmia v rybích konzervách - sardinky v rostlinném oleji. Laboratorní vyšetření ve Státním veterinárním ústavu v Olomouci včera 22. 6. prokázalo nadlimitní množství histaminu, což nevyhovuje nařízení komise 2073/2005 a nadlimitní obsah kadmia (podle nařízení1881/2006 ES). Nadměrný obsah histaminu v rybách může způsobit onemocnění, provázené zejména svěděním kůže, bolestí hlavy, poklesem krevního tlaku a kožní vyrážkou. Toxická reakce se může objevit i u zdravého člověka během půl hodiny od konzumace. Maximální množství této látky v rybách je 100 mg/kg. V tomto případě byl překročen v 5 jednotkách z 9 vyšetřených více než dvojnásobně. Limit pro kadmium v sardinkách je podle nařízení1881/2006 ES 0,1 mg/kg. Při otravě kadmiem, to by ale musela být dávka několikanásobně vyšší, hrozí nevolnost, zvracení, bolest hlavy. V případě marockých sardinek byl limit překročen jen nepatrně. Zásilka konzerv ze dne 16. 2. 2011 představovala 2187 kartonů (jeden karton = 28 konzerv), hmotnost konzervy 120 g. Celkem tedy bylo přijato 61 236 kusů konzerv. V obou případech nedodržení stanovených limitů by přímé ohrožení zdraví lidí nemělo připadat v úvahu. Nicméně takovéto potraviny nemají na talíři co dělat. Ve skladě příjemce zásilky (spol. HAMÉ v Kunovicích) bylo zadrženo 4 237 balení sardinek. Zbytek (56 999 ks) byl distribuován v rámci ČR a na Slovensko. Zboží je stahováno z tržní sítě a bude buď zlikvidováno, popřípadě vráceno zpět dodavateli do Maroka. O našem zjištění jsme informovali dnes okamžitě i ostatní členské státy systémem rychlého varování RASFF. Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj prověřuje nyní i ostatní výrobky od stejného výrobce. Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz
Kategorie: 
24.06.2011 | 11:23

Čipování zvířat - upřesnění

Přestože již doběhlo osmileté přechodné období, kdy se chovatelé psů (koček a fretek) mohli připravit na to, že od letošního července bude možné označovat zvířata pouze čipem, Komise stanovila, že bude nadále akceptováno označení zvířat, které bylo provedeno před 3. 7. 2011. Formulace nařízení o čipování je sice jednoznačná, přesto Komise na svých stránkách uvádí výklad, že zvířata tetovaná do 3. 7. 2011 nemusejí být navíc očipovaná, a to za podmínky, že tetování je dobře čitelné. Jelikož v řadě členských zemí nebyla interpretace platnosti a podmínek nařízení jednoznačná, vznesl Milan Malena, ústřední ředitel Státní veterinární správy, na toto téma dotaz na zasedání SCOFCAH v Bruselu (jednání šéfů veterinárních správ členských zemí). Odpověď by měla být závazná pro všechny členské země: Po 3. 7. 2011 se musí psi označovat pouze čipem, ale u těch, kteří byli tetováni do tohoto data, není nutné dodatečně aplikovat čip za podmínky, že je tetování dostatečně čitelné. Přesto lze cestujícím po EU i do třetích zemí doporučit vyvarovat se nedorozumění, ke kterému by mohlo dojít při kontrole odpovídajícím orgánem v případě, že by tetování bylo špatně čitelné a nechat si označit čipem i psa, který již byl před 3. 7. 2011 tetován. Výhody čipu ostatně převažují nad tetováním. Například je snazší identifikace v případě, že se pes ztratí. Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.
Kategorie: 
23.06.2011 | 11:28

Nové logo s českou vlajkou

Prvních 15 tuzemských výrobců potravin může označovat své produkty novým logem s českou vlajkou a nápisem "Český výrobek - garantováno Potravinářskou komorou ČR". Certifikáty potravinářům slavnostně předal prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Mezi prvními uživateli značky, jež má garantovat, že jimi označený výrobek byl vyroben převážně z domácích surovin, jsou mlékárny, pekaři, zpracovatelé masa, ale také například firma věnující se pěstování hub. Na rozdíl od značky Regionální potravina a Klasa, financovaných ze státního rozpočtu, bude fungování "Českého výrobku" placeno výhradně z peněz samotných potravinářů. Mezi oceněnými jsou malé rodinné firmy i velké společnosti, které zastávají přední místa na českém trhu (např. čokoládovna Carla ze Dvora Králové nad Labem, masokombinát Polička bude novým logem označovat výrobek Kamenecká klobása). Letos na podzim by certifikáty měli získat další výrobci. Základní podmínkou pro udělení práva používat logo s vlajkou je zpracování produktu na území České republiky a dodržení stanoveného podílu hlavní suroviny z tuzemských zdrojů, který se u jednotlivých kategorií liší (maso musí pocházet ze zvířat chovaných a poražených v ČR a být získáno bouráním ve schváleném závodu na území ČR, u masných výrobků je podíl českého masa stanoven na 70 procent; podíl mléka u mléčných výrobků činí 90 procent, pekařský výrobek pak musí obsahovat nejméně 55 procent hlavních složek tuzemského původu). Logo uděluje Potravinářská komora na tři roky, potom je možné prodloužit užívání o další tři roky. V případě porušení podmínek pro udělování značky, může být právo výrobce k jeho užívání komorou odebráno. Ministerstvo zemědělství připravuje v oblasti čerstvých potravin další osvětu týkající se kvality potravin, které k nám putují „přes půlku zeměkoule“. Tuzemští zemědělci a potravináři se v poslední době rozhodli začít více bojovat proti rostoucím dovozům potravin. Zesílili proto aktivity, s jejichž pomocí chtějí tento stav zvrátit.
Kategorie: 

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down