Filtrovat
01.06.2011 | 12:36

Příčina šíření EHEC zůstává nejasná

Původní označení salátových okurek ze Španělska za zdroj současné epidemie, která si od poloviny května vyžádala již 16 obětí, se prokázalo jako mylné. Ohniskem epidemie jsou německý Hamburk a severní Německo. Německý Institut Roberta Kocha hlásí, že počet lidí napadených bakterií EHEC vzácného typu O104, který se našel ve stolici pacientů v Německu vzrostl o dalších 365 lidí na 1064. Životu nebezpečný hemolyticko-uremický syndrom (HUS), který může vést k selhání ledvin, se objevil u 470 z nich. Dalších zhruba 500 případů ještě čeká na potvrzení. V Německu na onemocnění vyvolané bakterií zemřelo od poloviny května 15 lidí a jedna žena mu podlehla ve Švédsku, kde jsou čtyři desítky nakažených. Šestnáct případů infekce se vyskytlo v Dánsku a několik také v dalších zemích včetně Česka, kde byl jeden případ potvrzen, jeden vyvrácen a u dvou podezřelých se čeká na dokončení testů. Po původním oznámení o rizikových španělských okurkách jedna země za druhou včetně České republiky zastavovala dovoz španělských okurek. Španělsko vyčíslilo ztráty svých zemědělců na 200 milionů eur (téměř pět miliard korun) za týden. Španělsko chce nejdřív přesně vyčíslit škody a pak rozhodnout, zda je možné zažádat o odškodnění u Evropské komise. Výsledky dalších testů by měly být k dispozici velmi brzy. Dokud je příčina rozšíření EHEC nejasná, platí nadále varování německého Institutu Roberta Kocha před konzumací syrových salátových okurek, rajčat a hlávkového salátu.
Kategorie: 
31.05.2011 | 13:42

Mise na neobchodní dovozy

V uplynulém týdnu byl náš systém státního veterinárního dozoru opět kontrolován, šlo o misi z FVO (Food and Veterinary Office) - Potravinového a veterinárního úřadu – (mise DG SANCO /2011-8928), zaměřenou na neobchodní dovozy komodit živočišného původu. Výsledky mise zhodnotil ministr zemědělství Ivan Fuksa: „Závěr kontrolní mise Evropské komise zaměřené na zásilky ze třetích zemí je dalším důkazem, že naše kontrolní orgány pracují kvalitně. Na jednotném trhu EU, ale i s ohledem na postupující globalizaci jde o požadavek na důsledné a účinné kontroly, a tím zajištění důvěry zákazníků, ruku v ruku se zásadou volného pohybu zboží.“ V týdnu od 23. do 27. května 2011 proběhla v ČR kontrolní mise Evropské komise zaměřená na kontroly dovozu zásilek neobchodní povahy ze třetích zemí. V rámci této mise prověřovali inspektoři z Potravinového a veterinárního úřadu (FVO) na několika místech vstupu do ČR systém kontrol a výkon dozoru při dovozu zvířat v zájmovém chovu a produktů živočišného původu pro osobní spotřebu, které jsou přivážené na území ČR ze zemí mimo EU. Jelikož podle veterinárního zákona provádějí kontrolu takových zásilek zvířat a živočišných produktů celní úřady v rámci celní kontroly cestujících a jejich osobních zavazadel, podílela se na přípravě a průběhu této mise kromě orgánů veterinární správy také Celní správa České republiky, zejména Generální ředitelství cel. Další oblastí, o kterou se inspektoři během kontroly zajímali, byl dozor nad likvidací vedlejších živočišných produktů vznikajících na mezinárodních letištích. Jedná se zejména o kuchyňské zbytky z mezinárodní přepravy a potraviny dovážené cestujícími, jež nesplňují podmínky pro vstup na území EU. Po pondělním úvodním jednání prověřili inspektoři v průběhu týdne situaci na třech mezinárodních letištích (Praha, Karlovy Vary, Brno), a také na mezinárodní poště v Praze. Bezproblémový průběh mise potvrdil úzkou spolupráci mezi provozovateli letišť, místně příslušnými krajskými veterinárními správami a celními úřady a avizoval dobré výsledky, které potvrdili inspektoři během závěrečného jednání. Toto hodnocení konvenuje s výsledky i ostatních misí, které prověřovaly úroveň našeho státního veterinárního dozoru. Od doby, kdy byla ČR přijata za člena evropského společenství, nebyl nikdy důvod pro přijetí jakýchkoli omezení. Nicméně tato mise byla jednou z nelépe hodnocených, nebyly totiž formulovány žádné připomínky, ani nebyla vyslovena žádná doporučení. Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.
Kategorie: 
30.05.2011 | 12:56

Epidemiologická situace onemocnění způsobená enterohemoragickou E. coli

Státní veterinární správa ČR, podobně jako ostatní dozorové orgány, které vyzval ministr zemědělství Ivan Fuksa, pečlivě sleduje, co se nyní děje v Německu okolo onemocnění lidí, které způsobil odolný patogenní typ baktérie Escherichia coli. Tento problém se sice netýká, zatím, oblasti veterinární, přesto jsme ve střehu. Dnes byla systémem rychlého varování (RASFF) zveřejněna originální oznámení 2011.0703 a 2011.0702 týkající se propuknutí onemocnění u lidí způsobené bakterií STEC nebo též EHEC (Shiga toxin producing E. coli) v Německu. Zdrojem nákazy jsou údajně bio salátové okurky z ekologického zemědělství původem ze Španělska. Zásilky okurek byly do Německa dodány přímo od španělských dodavatelů (oblast Malaga a Almeria) a jedna dodávka byla přijata z Nizozemska. Většina případů je pravděpodobně zapříčiněna sérotypem O 104, další typizace probíhá v evropské referenční laboratoři pro E. coli v Římě (Istituto Superiore di Sanità Viale Roma). Podle sdělení německé kompetentní autority byly vyloučeny jako zdroje nákazy u lidí syrové mléko a maso. Nicméně vzhledem k tomu, že salátové okurky nemusí být jediným zdrojem onemocnění, je samozřejmé, že u všech provozovatelů potravinářských podniků musí být dodržovány základní požadavky správné hygienické praxe, tak aby byla vyloučena kontaminace potravin a surovin živočišného i rostlinného původu. Přenos původce je vázán nejčastěji na potraviny, kontaminovanou vodu, dále je možný přenos kontaktem se zvířaty a je možný také přenos mezi nakaženými osobami. Potraviny, kterými se bakterie přenáší, jsou nejčastěji syrové nebo nedostatečně tepelně opracované maso (hovězí hamburgery apod.), syrové mléko a sýry, neomytá zelenina a ovoce, také lískové ořechy (poslední případy USA a Kanada). Infekční dávka nutná k rozvoji onemocnění je velmi nízká a inkubační doba je 3 - 8 dní. Typickými projevy je akutní gastroenteritida (zánět žaludku a střev), krvavý průjem trvající 5 -7 dní a teploty. Onemocnění je dosud potvrzeno zejména na severu Německa, kde onemocnělo 214 osob, a 2 lidé zemřeli. Postiženy jsou zejména ženy (68 %) starší 17 let (87 %). Poslední nový případ v Německu byl zaznamenán 24. 5. 2011. Dále bylo zjištěno onemocnění lidí ve Švédsku (10 případů), v Británii (3 případy), Dánsku (4 případy a dalších 7 v šetření). V České Republice prozatím nebyl hlášen žádný případ onemocnění u lidí. Určitě je dobré připomenout, že zásadní obranou je dodržovat úzkostlivě hygienu, což doporučuje i hlavní hygienik ČR Michael Vít. Státní veterinární správa ČR situaci monitoruje, a kdyby došlo byť k potenciálnímu ohrožení, přijali bychom odpovídající opatření. V tomto smyslu již byly informovány i všechny krajské veterinární správy a Městská veterinární správa v Praze. Zatím se problém s E. coli ČR netýká. Ještě lze dodat, že výskyt Escherichia coli je předmětem monitoringu, který podle plánu kontrol orgány státního veterinárního dozoru provádějí ve zpracovatelských závodech. Od počátku roku jsme odebrali na 30 vzorků, všechna vyšetření byla negativní. Svůj systém kontrol také mají samy závody, o jejichž účinnosti se taktéž při kontrolách přesvědčujeme. Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.
Kategorie: 
30.05.2011 | 12:28

Epidemiologická situace onemocnění způsobená enterohemoragickou E. coli

Státní veterinární správa ČR, podobně jako ostatní dozorové orgány, které vyzval ministr zemědělství Ivan Fuksa, pečlivě sleduje, co se nyní děje v Německu okolo onemocnění lidí, které způsobil odolný patogenní typ baktérie Escherichia coli. Tento problém se sice netýká, zatím, oblasti veterinární, přesto jsme ve střehu. Dnes byla systémem rychlého varování (RASFF) zveřejněna originální oznámení 2011.0703 a 2011.0702 týkající se propuknutí onemocnění u lidí způsobené bakterií STEC nebo též EHEC (Shiga toxin producing E. coli) v Německu. Zdrojem nákazy jsou údajně bio salátové okurky z ekologického zemědělství původem ze Španělska. Zásilky okurek byly do Německa dodány přímo od španělských dodavatelů (oblast Malaga a Almeria) a jedna dodávka byla přijata z Nizozemska. Většina případů je pravděpodobně zapříčiněna sérotypem O 104, další typizace probíhá v evropské referenční laboratoři pro E. coli v Římě (Istituto Superiore di Sanità Viale Roma). Podle sdělení německé kompetentní autority byly vyloučeny jako zdroje nákazy u lidí syrové mléko a maso. Nicméně vzhledem k tomu, že salátové okurky nemusí být jediným zdrojem onemocnění, je samozřejmé, že u všech provozovatelů potravinářských podniků musí být dodržovány základní požadavky správné hygienické praxe, tak aby byla vyloučena kontaminace potravin a surovin živočišného i rostlinného původu. Přenos původce je vázán nejčastěji na potraviny, kontaminovanou vodu, dále je možný přenos kontaktem se zvířaty a je možný také přenos mezi nakaženými osobami. Potraviny, kterými se bakterie přenáší, jsou nejčastěji syrové nebo nedostatečně tepelně opracované maso (hovězí hamburgery apod.), syrové mléko a sýry, neomytá zelenina a ovoce, také lískové ořechy (poslední případy USA a Kanada). Infekční dávka nutná k rozvoji onemocnění je velmi nízká a inkubační doba je 3 - 8 dní. Typickými projevy je akutní gastroenteritida (zánět žaludku a střev), krvavý průjem trvající 5 -7 dní a teploty. Onemocnění je dosud potvrzeno zejména na severu Německa, kde onemocnělo 214 osob, a 2 lidé zemřeli. Postiženy jsou zejména ženy (68 %) starší 17 let (87 %). Poslední nový případ v Německu byl zaznamenán 24. 5. 2011. Dále bylo zjištěno onemocnění lidí ve Švédsku (10 případů), v Británii (3 případy), Dánsku (4 případy a dalších 7 v šetření). V České Republice prozatím nebyl hlášen žádný případ onemocnění u lidí. Určitě je dobré připomenout, že zásadní obranou je dodržovat úzkostlivě hygienu, což doporučuje i hlavní hygienik ČR Michael Vít. Státní veterinární správa ČR situaci monitoruje, a kdyby došlo byť k potenciálnímu ohrožení, přijali bychom odpovídající opatření. V tomto smyslu již byly informovány i všechny krajské veterinární správy a Městská veterinární správa v Praze. Zatím se problém s E. coli ČR netýká. Ještě lze dodat, že výskyt Escherichia coli je předmětem monitoringu, který podle plánu kontrol orgány státního veterinárního dozoru provádějí ve zpracovatelských závodech. Od počátku roku jsme odebrali na 30 vzorků, všechna vyšetření byla negativní. Svůj systém kontrol také mají samy závody, o jejichž účinnosti se taktéž při kontrolách přesvědčujeme. Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.
Kategorie: 

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down