21.03.2008 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dioxiny byly zjištěny v buvolím mléce používaném na mozzarellu v Itálii

Hygienici uvalili nucenou správu na 66 buvolích chovů v jižní Itálii, protože mléko buvolích krav používané k výrobě sýra mozzarelly obsahovalo vysoké procento dioxinů.

Úředníci kontrolují chovy v Kampánii, zejména v okolí Neapole a Caserty. Speciální policejní týmy provedly v minulých dnech 109 kontrol v chovech i v sýrárnách a odebrané vzorky vyhodnocuje laboratoř v Teramu v Arbruzzách.
Dioxiny se do buvolího mléka dostaly zřejmě potravou, protože se stáda pásla na místech, kam se v minulých letech vyvážel toxický odpad. Na anomálie v mléce upozornil profylaktický institut v Portici, který objevil závadné suroviny ve 25 ze 165 sledovaných mlékárenských podniků. Zjistilo se, že do nich dodávaly mléko chovy, na něž je nyní uvalena nucená správa.
Antonio Limone z profylaktického institutu tvrdí, že na lidské zdraví by mohla mít mozzarella připravená z tohoto mléka vliv jenom tehdy, kdyby ji lidé jedli dlouhodobě každý den ve velkém množství.
Italská vláda už 14 let řeší problémy s odpadem v Kampánii, kde jsou trvalé nedostatky s jeho zpracováním i odklízením. Jedním z důvodů je vstup neapolské mafie do výnosného podnikání s recyklací.
Policie v Kampánii nepřestává objevovat černé skládky a Evropská komise za to Itálii hrozí soudem s možnými pokutami. V Neapoli a dalších kampánských městech se začátkem roku odpad vůbec nevyvážel, protože nebylo kam. Loni v prosinci se v kraji nahromadilo přes 100.000 tun odpadu.
Mozzarella z buvolího mléka neboli Mozzarella di Bufala patří mezi vyhledávané lahůdky. Mléko od volně se pasoucích buvolích krav musí mít aspoň sedm procent tuku. Zpracovává se do 16 hodin po vydojení. Za čtyři až pět hodin se oddělí sýr od syrovátky a pak se hmota ponoří do téměř vařící vody a ručně či strojově se míchá. Nakonec se z ní vytvoří kuličky a zchladí se ve studené vodě. Bílé hrudky váží od 20 do 800 gramů a rozkrájené na plátky jsou nejlepší s rajčetem a zakapané olivovým olejem.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down