23.11.2005 | 07:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Enzymová interesterifikace - nová technologie

Interesterifikace umožňuje výrobu tuků bez obsahu trans-mastných kyselin, které jsou zdraví škodlivé.

Časopis Industry Week uděluje od r. 1993 ceny za přínos v oblasti technologie a inovace. Za rok 2005 získal tuto cenu společný projekt firmy ADM (Archer Daniels Midland) a Novozymes - proces modifikace tuků bez použití chemických látek, při kterém se netvoří trans-mastné kyseliny. Použitím enzymu Lipozyme TL IM v procesu nazvaném enzymová interesterifikace se získají ztužené tuky, které neobsahují trans-mastné kyseliny. Uvedené tuky jsou tak zdravější a bezpečnější, protože trans-mastné kyseliny ve výrobcích zvyšují hladiny LDL-cholesterolu (škodlivého) a snižují hladiny HDL-cholesterolu (prospěšného).

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down