Salmonely jsou jedním z nejrozšířenějších původců infekcí z potravin v EU.
Evropská komise schválila 2. srpna 2006 dvě nová nařízení určená pro snížení výskytu salmonel v chovech drůbeže ve 25 členských zemích pod 2 %. Jedno nařízení stanovuje směrná čísla pro snižování výskytu salmonel u nosnic v jednotlivých členských zemích a druhé nařízení stanovuje kontrolní postupy pro dosažení uvedeného cíle a zároveň se týká omezení ve využití antibiotik.
Klíčovým opatřením je povinné očkování nosnic od roku 2008 v zemích s výskytem salmonel vyšším než 10 %.
Salmonely jsou jedním z nejrozšířenějších původců infekcí z potravin v EU; salmonelózy postihují tisíc lidí ročně, někdy i s vážnými následky. Omezení výskytu salmonel na úrovni farem omezí jejich výskyt v celém potravním řetězci a podpoří ochranu spotřebitelů v EU. Evropská komise bude informovat vlády jednotlivých zemí o omezení obchodu s vejci z chovů infikovaných salmonelami. Podle existujících opatření mají být vejce z infikovaných chovů vyřazeny z trhu stolních vajec od začátku roku 2010. Každý evropský stát by měl snížit počet nosnic infikovaných salmonelami o určité procento ročně v závislosti na zatížení vlastních chovů. Cíle stanovené pro jednotlivé země byly stanoveny na základě zprávy EFSA (European Food Safety Autority) o výskytu salmonel, který se pohybuje od 0 do 79 %. Cíle stanovené Evropskou komisí jsou následující:
- roční snížení salmonel u nosnic o 10 %, jestliže výskyt v předcházejícím roce byl pod 10 %
- roční snížení o 20 %, jestliže výskyt v předcházejícím roce byl pod 10-19 %
- roční snížení o 30 %, jestliže výskyt v předcházejícím roce byl 20-39 %
- roční snížení o 40 %, jestliže výskyt v předcházejícím roce byl vyšší než 40 %.
Země EU budou mít šest měsíců na přípravu vlastních strategií pro dosažení těchto cílů. Strategie musí být schváleny komisí a pak budou financované EU. Nová opatření budou také bránit výrobcům vajec ve využívání antibiotik. EFSA doporučuje, aby se pro likvidaci salmonel neužívala antibiotika vzhledem k možnému vzniku rezistence.
Feedstuffs 2006;78(32):3.