Původce otrávených myší nebyl doposud prokázán, do laboratoře byly odebrány vzorky řas, bakterií a plísní.
Chovatelé ústřic z Arcachonu se bojí o svoji budoucnost. Trh s francouzskými delikatesami prožívá těžké období. Prodej mušlí z největší evropské pěstitelské oblasti na jihozápadě Francie je od 31. srpna zakázán. Od té doby doufá 350 podnikatelů a 1000 úředníků, které tato profese živí, že je spasí nové laboratorní zkoušky. Arcachonská zátoka je jako pěstitelská základna ústřičných farem důležitá pro celou Francii. Mladé mušle se tu v teplé vodě, která je jen místy spojena s otevřeným oceánem, rychle a spolehlivě rozmnožují a rostou. Každý rok z Arcachonu putují více než tři miliardy ústřic do jiných oblastí Francie, kde pak dorůstají.
Ústřice jsou v Evropě mnohem dražší než v Asii, kde jsou mnohem větší zásoby. Tato lahůdka se většinou ze škeble konzumuje syrová a živá. Je bohatá na vitamíny a minerály. Pojídání mrtvých ústřic může vést k otravě. Pokud člověk nedůvěřuje restauraci, kde si ústřici objednal, může ji pokapat citronem. Je-li ústřice živá, zatáhne se. Obdobný test se dá udělat i pomocí vidličky, stačí ji jen zapíchnout do masa. Zákaz prodeje ústřic na základě pozitivních laboratorních testů nejsou v Arcachonu ničím novým, v květnu 2005 byl příčinou úhynu laboratorních myší neznámý druh planktonu.