Rozvoj nyní ovlivňují kvóty na výrobu mléka a jeho farmářská cena.
Region si přesto udržel mezi kraji prvenství. Zemědělci na Vysočině loni vyrobili 11 630 tun hovězího masa, což je proti předchozímu roku o 13,4 procenta méně, ale stále nejvíc v ČR. Podle jihlavské správy Českého statistického úřadu v celé zemi produkce hovězího masa meziročně klesla o 16,3 procenta na 81 000 tun.
Vysočina tradičně patří mezi regiony s největším chovem skotu. Počátkem dubna 2005 se zemědělci v kraji starali o 218.600 dobytčat, což byl nejvyšší počet v zemi. Farmám se nemusí vyplatit modernizovat starší a menší stáje podle požadavků EU, když kvůli kvótám nemohou zvyšovat výrobu mléka. Za každý litr navíc by totiž mohly platit sankci dvě až čtyři koruny. Cena mléka nyní spíš klesá a u krav jsou platby za mléko nejdůležitější. Pro farmy proto může být výhodnější chov dojnic zrušit a kvótu prodat. Tím ale ubývají telata pro výkrm a produkce masa klesá, ačkoliv je jeho cena příznivější než dřív.
Výroba vepřového masa se loni na Vysočině snížila téměř o 23 procent na 32 932 tun. Mezi kraji to byl největší meziroční propad; v celé zemi se v průměru produkce snížila téměř o desetinu. Výsledek ovlivňují podnikatelé, kteří nehospodaří dlouhodobě. Když mohou dostat dobrou cenu za maso, nakoupí selata a vykrmují je v provizorních prostorech. Na rozdíl od skotu je mohou prodávat již po několika měsících.
Na vysočině bylo loni vyprodukováno 44 583 tun masa. Větší množství dodali jen farmáři v Jihomoravském kraji, Jihočeském kraji a Středočeském kraji.