31. května v historických prostorách Dětenického zámku.
Porušená integrita střevního traktu kuřat vyvolaná infekčními a neinfekčními faktory vede k přímým ekonomickým ztrátám, které mohou dosáhnout až 2,45 Kč na kuře. Narušení rovnováhy střevní mikroflóry vede ke vzniku bakteriálních enteritid, které jsou spojeny s přemnožením patogenních bakterií ve střevním traktu, zejména anaerobního mikroorganismu Clostridium perfringens. Tyto bakterie produkují toxiny, které v různé intenzitě poškozují střevní sliznici a způsobují špatnou absorpci živin, průjmy a zvýšenou mortalitu kuřat. Jedním z vážných etiologických faktorů a spouštěcím mechanismem onemocnění je i probíhající kokcidióza, včetně její subklinické formy. Chemická antikokcidika používaná delší dobu v chovech drůbeže vedou k rychlému nástupu rezistence; u ionoforových antikokcidik vzniká rezistence pomalu - podle experimentů a praxe v terénu tlumí i rozvoj nekrotické enteritidy u drůbeže.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, kdo je autorem tohoto článku. Děkuji za odpověď.
Pazderková.