Zdravotní agentura OSN minulý týden podpořila rozvoj geneticky modifikovaných potravin a označila je za stejně bezpečné jako konvenční plodiny.
Geneticky upravené plodiny mohou přinést prospěch farmářům i spotřebitelům, kontrola nových produktů tohoto typu však bude vždy nutná. Podle WHO neexistují žádné důkazy, že by některé z dosavadních genově obohacených produktů měly jiná zdravotní rizika než jejich konvenční obdoby. Spotřeba GM potravin dosud nezpůsobila žádné negativní zdravotní následky. Tyto produkty jsou prověřovány daleko důkladněji než jiné nové produkty, např. potraviny s chemickými prvky. Současné GM potraviny mohou přinést užitek, prověřování z hlediska bezpečnosti však musí pokračovat, poněvadž některé aplikované geny nebyly doposud v potravinovém řetězci obsaženy.
Geneticky modifikované potraviny by mohly vyřešit potravinovou krizi včetně přísunu vitaminů a minerálních látek v chudých zemích a redukovat množství pesticidů. Většinou se však pěstování těchto plodin soustředí v bohatších a středně příjmových zemích.