07.08.2002 | 09:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hovězí bílkovina se v naší drůbeži nevyskytuje

Na britsko-holandskou aféru okolo používání hovězí bílkoviny k úpravě jatečné drůbeže za účelem zvýšení obsahu vody a nepodložené spekulace s nebezpečím BSE okamžitě zareagovala Státní veterinární správa ČR. A to dvěma kroky. První, který znamenal zákaz dovozu a reexportu drůbeže ze zemí EU do vyjasnění a stanovení nových dovozních podmínek, již byl k 1. srpnu odvolán.

Druhý krok, neméně důležitý, podnikla Státní veterinární správa pro ujištění spotřebitelů, že u nás se zmíněný způsob úpravy jatečných těl hovězí bílkovinou opravdu nepraktikuje. Připomínám, že tento způsob u nás není ani povolen.
Státní veterinární správa ČR v poslední červencové dekádě vyšetřila na přítomnost nejen hovězí, ale i vepřové bílkoviny celkem 39 vzorků od čtrnácti výrobců, které byly náhodně zakoupeny v tržní síti. Všechny vzorky byly shledány bez přítomnosti hovězí bílkoviny i bez přítomnosti vepřové bílkoviny. Zákazníci si tedy v obchodech mohou být jisti, že to, co jsme proklamovali je opravdu pravda.
Mezi 39 vzorky byly výrobky z kuřat, krůt, kachen a hus v celém širokém spektru sortimentu – tj. od řízků, filetů, prsou až po drůbeží karbanátky a hamburgry.
Při této příležitosti byly vyšetřeny i u nás používané přísady do láku, kořenící přípravek i jeden u nás používaný nastřikovací preparát. Vše s negativním výsledkem na přítomnost hovězí a vepřové bílkoviny.
Všechna vyšetření byla provedena ve Státním veterinárním ústavu Jihlava, a to metodou ELISA, soupravou BioKits Cooked Meat Species.
Státní veterinární správa ČR při jakémkoli i jen teoretickém nebezpečí pro spotřebitele podniká odpovídající kroky. Podle Josefa Holejšovského, ústředního ředitele Státní veterinární správy ČR, je třeba si uvědomit, že v podobné situaci se nedá hledět na peníze, protože zdraví lidí je v tomto případě hlavní prioritou.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down