21.10.2011 | 12:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak snížit akrylamid v potravinách

Asociace FoodDrinkEurope aktualizovala příručku určenou jako pomůcka pro snižování množství kancerogenního akrylamidu.

Bez ohledu na rozsáhlé úsilí, které asociace (dříve CIAA, dnes FoodDrinkEurope) vynaložila, monitoring EFSA ukazuje, že se akrylamid snížil jen u 3 z 22 potravinových skupin (křupky, dětské piškoty a perník). Množství v ostatních skupinách buď roste, nebo zůstává přibližně stejné. Hlavními zdroji jsou především výrobky z brambor (smažené hranolky), pražená káva a měkký chléb. Akrylamid přirozeně vzniká, když je škrobnatá potravina podrobena vysoké teplotě.
Hlavní změna v aktualizované příručce pro snižování obsahu akrylamidu
- Změna struktury nástrojů týkající se tří potravinových skupin - hlavních zdrojů akrylamidu
- Dětské piškoty, cereálie a necereální dětské potraviny nyní tvoří společnou skupinu
- Jednoznačná vazba na Kód pro praxi pro snížení akrylamidu v potravinách - Codex Alimentarius (CAC/RCP 67-2009)
- Poukaz na odbornou literaturu s nejnovějšími poznatky výzkumu
- Zdokonalení sekce „Metody vzorkování a analýzy
- Zpřehlednění obsahu – podle kategorií výrobků
- Zařazení konceopce ALARA (‘as low as reasonably achievable’).

Aktualizovaná verze: Aktualizovaná verze: Acrylamide Toolbox 2011
EU Food Law, 2011, č. 503, s. 8
Předcházející informace:
Zpráva o výsledcích monitoringu výskytu akrylamidu v potravinách v letech 2007 - 2009
Zkoumání množství akrylamidu v potravinách
Akrylamid: látka s vývojovou a mužskou reprodukční toxicitou
Akrylamid a riziko rakoviny prostaty
AZ-Slovník: Akrylamid

Zdroj: http://www.agronavigator.cz/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down