10.09.2008 | 11:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kampylobakteriální infekce ve Švýcarsku

Potraviny vyráběné ve Švýcarsku jsou v mezinárodním měřítku velmi bezpečné.

Výroční zpráva švýcarské BVET o zoonózách za rok 2007 uvádí mj. pokles počtu případů průjmových onemocnění vyvolaných salmonelami, naopak vzrůstá počet kampylobakteriálních infekcí. Většina osob se nakazila v průběhu pobytu v zahraničí (www.animal-health-online.de).

V roce 2007 onemocnělo ve Švýcarsku průjmovým onemocněním vyvolaným zárodky kampylobakter celkem 6 113 osob a tendence je dále stoupající, jak uvedla švýcarská Federální veterinární správa (BVET) 4. září. Drůbeží maso je nutné vždy dobře tepelně zpracovat. Více než 40 procent kuřecího masa na pultech švýcarských obchodů domácí provenience bylo kontaminováno choroboplodnými zárodky, právě tak jako importované maso. Celkově jsou však ve Švýcarsku vyráběné potraviny v mezinárodním srovnání velmi bezpečné, uvádí se dále ve Výroční zprávě o zoonózách za rok 2007. Zatímco v roce 1992 ve Švýcarsku registrovali výskyt více než 7 000 osob nemocných salmonelózou, v loňském roce se takových případů onemocnění vyskytlo již jenom 1 796. Důvodem tohoto příznivého vývoje spočívá podle BVET v konsekventním dozoru a boji s tímto původcem onemocnění ve švýcarských chovech drůbeže. V uplynulém roce byl prokázán výskyt salmonel pouze v 0,3 % chovatelských zařízení specializovaných na výkrm brojlerů a v 1,3 % početních stavů nosnic.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down