06.09.2012 | 09:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kapři mají téměř kvalitu biopotravin

Evropská akvakulturní společnost (EAS) a Světová akvakulturní společnost (WAS) s Fakultou rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (FROV JČU) pořádají pod záštitou ministra zemědělství mezinárodní konferenci AQUA 2012: „Global Aquaculture – Securing Our Future“.

 
 
V rámci konference AQUA 2012, která  se konala od 1. do 5. září 2012 v Kongresovém centru v Praze, ministr zemědělství Petr Bendl diskutoval u kulatého stolu s odborníky na téma „Kvalita rybího masa“. Kulatého stolu se zúčastnili zástupci profesních sdružení a odborníci z výzkumných pracovišť a univerzit z celého světa.
Evropská unie je významným producentem sladkovodních ryb, ročně jich vyprodukuje 290 tisíc tun, z toho kapra asi 70 tisíc tun. Při reformě Společné rybářské politiky se chce Unie zaměřit právě na zvyšování produkce sladkovodních ryb. Ministr Bendl hovořil s odborníky o aktuálních tématech, zejména o kvalitě rybího masa a jeho prospěšnosti pro lidské zdraví, o způsobech jak lze zlepšit rybí maso pro konzumenty a o hygienických standardech masa sladkovodních ryb.
„Kapr je v současné době chován v rybnících na přirozené potravě a přikrmován obilninami nebo luštěninami. Má téměř parametry biopotraviny, přestože jako biopotravina není certifikován. Další zvýšení kvality kapra pro spotřebitele může jít cestou, kterou ukázal například pilotní projekt odchovu kapra se zvýšeným obsahem omega tři nenasycených masných kyselin v mase. Projekt je spolufinancován z Evropského rybářského fondu," řekl ministr zemědělství Petr Bendl.
Odborníci se shodli na nezbytnosti propagace kvality sladkovodních ryb a nutnosti informovat veřejnost o zdravotní prospěšnosti konzumace rybího masa. Podmínkou je ryby nabízet v širokém sortimentu, ve vysoké kvalitě, celoročně a za akceptovatelnou cenu. Prezentovat ryby jako lokální, vysoce kvalitní bioprodukt. Současně ale i investovat a vyvíjet moderní recirkulační systémy k chovu, umožňující vysokou, dlouhodobě udržitelnou produkci ryb při nízké spotřebě vody a minimálním zatížení životního prostředí. Vyvíjet nová krmiva a krmné technologie, včetně využití alternativních surovin, jako jsou řasy pro zlepšení nutričních vlastností finálních produktů.
Spotřeba ryb v Evropské unii činí pouze 11 kg na obyvatele, v řadě členských států je ještě nižší, například každý obyvatel České republiky sní ročně přibližně 6 kilogramů ryb. Zlepšení kvality rybního masa je jednou z cest, jak jeho spotřebu zvýšit.
 
Kateřina Böhmová
ředitelka Odboru komunikace MZe
Zdroj: www.eagri.cz
 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down