21.10.2011 | 12:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kečupy obsahují často mykotoxiny a pesticidy

Kečupy, které jsou k dostání na tuzemském trhu, často obsahují nebezpečné mykotoxiny a pesticidy. Výsledky jsou zveřejněny ve spotřebitelském časopisu dTest. Bylo testováno 22 druhů kečupů a ve všech odborníci zjistili mykotoxiny. Přítomnost mykotoxinů svědčí o tom, že část použitých rajčat byla nahnilá či plesnivá.
V testu zaměřeném na podíl rajčat v kečupu neobsahovalo šest výrobků požadované množství. Vyhlášku ministerstva zemědělství, která stanovuje minimální podíl rajčatové suroviny v kečupu, se někteří výrobci snaží obcházet úpravou názvu např. "kečupová omáčka".
Rajčata jsou v kečupu nejčastěji nahrazena levnější jablečnou dření, karotkou nebo cibulí, běžný je i přídavek cukerných sirupů ze škrobu anebo modifikovaných škrobů.
Senzorické hodnocení bylo zaměřeno nejen na celkovou chuť kečupu, ale také na vzhled, konzistenci, barvu a intenzitu rajčatové chuti. Čím vyšší množství rajčat kečup obsahuje, tím lepší má chuť. Kvalitní kečupy nemusí být drahé.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down