Podle ministerstva zemědělství je problémem českého potravinářství málo rozvinutý zpracovatelský průmysl. Ministerstvo chce podpořit investice potravinářských podniků do zpracovatelských kapacit. Je potřeba klást důraz na to, abychom vyráběli potraviny s vyšší přidanou hodnotou.
Přestože jsme v produkci mléka ze 130 procent soběstační, saldo zahraničního obchodu je záporné. Kvůli velkému dovozu tvarohu a sýrů činí tři miliardy korun. Vyvážíme surové mléko, u nás nejsou dostatečné zpracovatelské kapacity. U komodit se soběstačností pod 100 procenty je únik přidané hodnoty ještě vyšší. Nejvyšší únik je u vepřového (soběstačnost 55 procent) a drůbežího masa. U vepřového masa je záporné saldo 11 miliard korun, více živých prasat se vyveze než doveze. Podpora živočišné výroby z národních zdrojů v posledních třech letech roste. V roce 2014 činila 1,2 miliardy korun, loni 1,6 a letos dosáhne 1,9 miliardy. Současně s podporou investic do zpracovatelského průmyslu plánuje ministerstvo dlouhodobě v některých komoditách dosáhnout hranice soběstačnosti. Vedle vepřového masa a drůbeže i v produkci ovoce, zeleniny či brambor. U cukrové řepy a u výroby cukru bude snaha udržet stávající produkci do roku 2030. Od letošního roku se podařilo navýšit podporu z evropských peněz místo ročního příspěvku 200 milionů na 400 milionů korun pro zemědělce. Na ministerstvu vznikne marketingový fond, jehož cílem bude zájem spotřebitelů o české potraviny, včetně jejich propagace v zahraničí.*
Zdroj: www.ctk.cz