07.03.2008 | 02:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na brněnském výstavišti dnes skončily potravinářské veletrhy Salima

V hlavní soutěži o nejlepší biopotravinu roku zvítězil Pošumavský bio med.

S předchozím ročníkem byla srovnatelná i účast vystavovatelů, novinky v oblasti potravinářství a gastronomických technologií přijelo do Brna představit kolem 1100 firem z 36 zemí světa.
Salima si upevnila pozici veletržní jedničky na potravinářském trhu střední Evropy, vůbec poprvé přesáhl podíl zahraničních vystavovatelů 40 procent. Hlavním tématem potravinářských veletrhů Salima byl zdravý životní styl a biopotraviny, nejrychleji rostoucí segment světového potravinářského trhu. V pavilonu D se prezentovalo více než 30 výrobců biopotravin z ČR i zahraničí, součástí doprovodného programu byla také první mezinárodní konference o biopotravinách, která se zaměřila na možnosti většího zastoupení biopotravin ve veřejném stravování.
V hlavní soutěži o nejlepší biopotravinu roku zvítězil Pošumavský bio med od ekologického včelaře Jana Pintíře z Nedaniček u Švihova na Klatovsku. Součástí doprovodného programu byl nově také exportní veletrh státní agentury CzechTrade, na kterém měly tuzemské firmy možnost konzultovat své exportní záměry s řediteli zahraničních kanceláří agentury ve více než 30 zemích světa. Export českých potravin vzrostl za posledních pět let zhruba o 85 procent. Největší zájem je o státy sousedící s Českou republikou, země ruské federace a státy jihovýchodní Evropy.
Novinkou na letošní Salimě byla také samostatná prezentace asijských firem v pavilonu E, při které se představily desítky exportérů ze Singapuru, Thajska, Koreje, Číny nebo Vietnamu. Samostatnou expozici vytvořily vůbec poprvé také společnosti dovážející na český trh výrobky Fair trade.
Součástí akce byly 26. mezinárodní potravinářský veletrh Salima, 13. mezinárodní vinařský veletrh Vinex, 23. mezinárodní veletrh zařízení pro obchod, hotely a stravování Inteco a 4. mezinárodní veletrh mlynářství, pekařství a cukrářství MBK.
Pomyslnou tečku za letošní Salimou udělá večerní finále národní kvalifikace soutěže Bocuse d'Or Europe, ve které se jeden z osmi nominovaných kuchařů českých hotelů a restaurací probojuje do evropského kola nejprestižnější kulinářské soutěže světa. Česká republika v ní bude mít zastoupení vůbec poprvé.
Příští ročník Salimy se uskuteční od 2. do 5. března 2010.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down