Jeho konzumace je spojována s výskytem řady nebezpečných onemocnění.
Biolog Justin Brashares z Kalifornské univerzity v americkém Berkeley spolu s týmem dobrovolníků monitoroval nelegální obchod s tímto masem v Paříži, Bruselu, Londýně, New Yorku, Montrealu, Torontu a Los Angeles.
"Mám 27 záznamů o prodeji šimpanzích či gorilích částí na trzích," řekl Brashares časopisu New Scientist. "Nikdy to nebylo celé tělo ale ruka, noha či ve dvou případech hlava," dodal.
Tým sledoval nelegální obchody s masem goril, šimpanzů, lesních antilop, krokodýlů či pralesních prasat. Maso těchto živočichů slouží k obživě lidí, kteří žijí v oblastech, v nichž se tato zvířata vyskytují. Lov a prodej tohoto masa jsou ale nebezpečím pro některé ohrožené druhy. Podle závěrů Brasheresova týmu se na zmiňovaných trzích měsíčně prodává kolem 6000 kilogramů divočiny.