23.05.2006 | 06:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Naše potraviny jsou bezpečné a kvalitní

ČR má velmi dobrý systém hlášení alimentárních infekcí, který chybí mnoha vyspělým státům EU.

Ministerstvo zemědělství a zdravotnictví vypracovalo v posledních dvou letech společný program – za zdravými potravinami a racionální výživou. Role zdravotníků spočívá v tvorbě technických norem týkajících se např. mikrobiologických požadavků na potraviny, aditivních látek či látek cizorodých. Kromě toho hygienici sledují stravovací služby; ze 140 až 145 tisíc infekčních onemocnění za rok která podléhají povinnému hlášení, připadá na alimentární nákazy asi 73 tisíc. Z nich asi 30 tisíc připadá zejména v poslední době na kampylobaktery, dalších zhruba 32 tisíc infekcí je vyvoláno salmonelami. Klesá počet případů hepatitidy A - většinou jde o onemocnění dovezená z dovolené, zejména ze zemí bývalé Jugoslávie, Egypta a Slovenska. Česká republika má velmi dobrý systém hlášení infekčních nemocí, který postrádá řada vyspělých států EU.
Z kontrolované produkce jsou největší problémy s cukrářskými výrobky, kdy z hygienicky odebraných vzorků má obvykle 18 až 23 procent zvýšený celkový počet mikroorganismů (CPM). Problémy s tímto ukazatelem mají i výrobky studené kuchyně, zejména saláty.
Přísné rozlišení mezi bezpečností potravin a jejich kvalitou požaduje ředitel Potravinářské komory ČR. Bezpečnost je podle něj samozřejmost vyžadovaná legislativou. Kvalita se však týká senzorických vlastností výrobku a také jeho výživové hodnoty. Spotřebitel by se měl v záplavě výrobků orientovat nejen podle jejich ceny, ale měl by si na etiketě zjistit, ze které země výrobek pochází a jaká firma jej vyrobila. K tomu má sloužit kampaň Najdi si svého výrobce, která běží na internetových stránkách komory a informuje spotřebitele o jednotlivých tuzemských producentech potravin a jejich výrobcích. Přesvědčit spotřebitele o kvalitě a zdravotní nezávadnosti našich potravin měly uplynulé dny zaměřené na bezpečnost potravin. Ústav zemědělských a potravinářských informací provozuje Informační centrum bezpečnosti potravin. Cílem Informačního centra je poučený spotřebitel, který bude vědět, jak se má při nákupu potravin chovat, čeho si všímat a jak reagovat.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down