30.08.2018 | 01:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nízká kvalita dovozových sýrů

Na základě nevyhovujících výsledků předchozích kontrol uskutečnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) cílenou kontrolní akci zaměřenou na segment přírodních polotvrdých sýrů původem ze zahraničí.

K nejznámějším druhům polotvrdých sýrů patří mezi tuzemskými spotřebiteli eidam, čedar, gouda a další. V rámci cílené kontrolní akce inspektoři SZPI zkontrolovali celkem 121 vzorků přírodních polotvrdých sýrů, laboratorní analýze bylo podrobeno 64 výrobních šarží. Z 64 šarží laboratorní rozbor prokázal nevyhovující parametry u 15 šarží, což představuje téměř čtvrtinu. Podíl nevyhovujících vzorků i typy pochybení ukazují, že řada zahraničních výrobců stále nevěnuje kontrole jakosti potravin určených pro trh v ČR dostatečnou pozornost.

U devíti vzorků rozbor prokázal vyšší než deklarovaný obsah soli, u 4 vzorků nižší než deklarovaný podíl sušiny na hmotnosti výrobku a u 3 vzorků nižší než deklarovaný podíl tuku v sušině. Sušina a tuk v sušině patří ke klíčovým parametrům jakosti sýrů, a je-li skutečný podíl sušiny nebo tuku v sušině nižší, než kolik uvádí výrobce na obalu, jedná se o klamání spotřebitele. Vyšší než deklarovaný obsah soli ve výrobku představoval u některých vzorků až masívní nedodržení výživových údajů z tabulky výživových hodnot, kterou musejí výrobci povinně uvádět na obalu. Přehled všech nevyhovujících vzorků viz tabulka níže. Potravinářská inspekce zveřejnila přehled všech hodnocených vzorků i na portálu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly, kde je k dispozici i fotodokumentace.

Vzorky inspektoři odebrali u 13 kontrolovaných osob – maloobchodních prodejců - zejména zástupců velkých obchodních řetězců. S kontrolovanými osobami zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty. Vzhledem k neuspokojivým výsledkům kontrolní akce bude kontrolní tlak SZPI v segmentu dovozových polotvrdých sýrů pokračovat i v budoucnu.*

 

Přehled nevyhovujících vzorků:

Název výrobku Země původu, dodavatel Parametr Stanovená hodnota Deklarovaná hodnota
Kaškaval kravský údený Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: Agrofarma, spol. s r. o., Červený Kameň, Slovensko. NaCl 1,88 g/100 g 1,3 g/100 g ± 20 % (1,0 - 1,6)  g/100 g
Gouda mladá plátky Země původu: Neuvedeno, dodavatel: Bouter Cheese, Culemborg, Nizozemí, dodavatel: DC CHLAZENE CAO FAST OL+KL NaCl 3, 0 g/100 g 1,8 g/100 g ± 20 % (1,4 - 2,2)  g/100 g
Cheddar Red 50+ Nizozemsko NaCl 2,15 g/100 g 1,55 g/100 g ± 20 % (1,24 - 1,86) g/100 g
Gouda "stará" plátky Země původu: Neuvedeno, dodavatel: Bouter Cheese, Culemborg, Nizozemsko, dodavatel: DC CHLAZENE CAO FAST OL+KL Sušina 69,1 % ± 1,5 % (68,1 - 70,1) % 75%
Bluedino Gouda Polsko NaCl 1,6 g/100 g 1,25 g/100 g ± 20 % (1,00 - 1,50) g/100 g
Eidam 250 g, Bluedino Polsko Sušina 55,0 % ± 1,5 % (54,2 - 55,8)% 57%
Mature CHEDDAR Velká Británie Sušina 60,4 % ± 1,5  % ( 59,5 - 61,3)% 62%
Ementaler Polsko Tuk v sušině 42,4 % ± 3 % (41,1 - 43,7) % min. 45 %
Gouda mladá, plátky Nizozemsko Sušina 58,3 % ± 1,5 % ( 57,4 - 59,2)% 62,5%
Gouda 48+, uleželá Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: Hazeleger Kaas B. V. (Nizozemsko) NaCl 2, 12 g/100 g 1,4 g/100 g ± 20 % (1,12 - 1,68) g/100 g
LYE CROSS FARM Mild Cheddar Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: LYE CROSS FARM, Velká Británie NaCl 2, 88 g/100 g 1,8 g/100 g ± 20 % (1,44 - 2,16) g/100 g
Milkana Classic - plotučný zrající sýr Francie NaCl 1,69 g/100 g 1,27 g/100 g ± 20 % (1,02 - 1,52) g/100 g
Milbona Gouda, 200 g

 

Nizozemsko

 

NaCl 2,65 g/100 g 1,97 g/100 g ± 20 % (1,58 - 2,36) g/100 g
Tuk v sušině 46,0 ± 3 % (44,6 - 47,4) % min. 48 %
Milbona Gouda, plnotučný sýr strouhaný Nizozemsko Tuk v sušině 45,3 ± 3 % (43,9 - 46,7) % min. 48 %
Bluedino KRÁLOVSKÝ SÝR Polsko NaCl 1,42 g/100 g 1,0 g/100 g ± 20 % (0,8 - 1,2) g/100 g

Zdroj: www.szpi.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down