17.02.2014 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pokles výroby masa a porážek na jižní Moravě

Na jižní Moravě loni klesala produkce masa hospodářských zvířat. Tento dlouhodobý trend trvá déle než pět let. Hovězího masa bylo vyrobeno o 6,4 procenta méně, vepřového masa téměř o tři procenta méně. Celkově poklesla produkce masa na jižní Moravě kromě drůbeže o 3,1 procenta na 39 000 tun (Český statistický úřad).

Příčinou dlouhodobého poklesu je ekonomická nevýhodnost chovu. V Jihomoravském kraji k tomu přispěl i neúrodný rok 2012, kdy zemědělcům chybělo krmivo a zmenšovali nebo dokonce rušili chovy. Nyní zemědělci čekají na zemědělskou politiku nastavenou novou vládou v souladu s Evropskou unií. Přesto zůstává  jižní Morava druhým největším výrobcem masa v České republice, na výrobě se podílí 13 procenty, tj. 39 000 tun hovězího, vepřového, skopového a kozího masa; převážnou část tvoří maso vepřové, a to 94 procent.
Skotu bylo loni poraženo 8150 kusů, tj. o osm procent méně, prasat 396 000, tj. o 3,5 procenta méně. Ještě před dvěma lety bylo poraženo o 30 000 kusů prasat více a skotu  přes 10.000 kusů.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down