22.05.2013 | 01:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Potenciál trhu s hovězím masem v Rusku

Cílem je zvýšení produkce hovězího masa

Cílem Ruska je zvýšení produkce hovězího masa na 19 kg/osobu a  dosažení co nejvyšší soběstačnosti. K prosazení se na ruském trhu je vhodnější investovat do ruské produkce skotu místo snahy o import masa.

 
Zdroj: www.agronavigator.cz

V Rusku se skot tradičně chová především na mléko, masná plemena jsou v zanedbatelném počtu (začátkem r. 2011: 182 000 kusů). V posledních 20 letech produkce skotu na maso soustavně klesala. Přes rostoucí poptávku je tak produkce hovězího masa v Rusku nedostačující. Domácí produkce se odhaduje na 1,7 mil. t, tj. 12,2 kg/osobu, zatímco spotřeba je 17,6 kg/osobu. Oficiální odhad předpokládá, že v r. 2012 (z celkové ruské produkce masa 12,8 mil. t) má být 2,9 mil. t hovězího. Nárůst produkce masa (o 17 %) v r. 2012 šel na vrub vepřového a především drůbežího masa (o 40 %). Ve sféře hovězího masa je Rusko ve značné míře odkázáno na dovoz. Zatím jsou náklady na vlastní produkci 2 až 2,5krát vyšší než importní ceny. I přes připojení Ruska k WTO, nelze s jistotou počítat, že nebude docházet k netarifní ochraně ruského trhu před dovozem. Realizovanou praktikou dosud bylo obcházení stanovených celních pravidel tím, že dovážené hovězí maso bylo deklarováno jinak než „Premium Quality“.Cestou jak se ve sféře hovězího prosadit na ruském trhu může být investování do ruské produkce skotu. Cílem je, aby se spotřeba hovězího masa stabilizovala na 19 kg/osobu, přičemž by tuzemská produkce měla stoupnout z 69% podílu na spotřebě (v r. 2011) na 88% v r. 2020 a 100% v r. 2030. Pro dosažení těchto cílů se bude muset snižovat stav mléčného skotu a intenzifikovat chov masného skotu (porážková hmotnost by se měla zvýšit z 340 na 500 kg). Musí se zavádět integrovaná produkce, takže velké producenti skotu usilují o vlastní podniky na porážení a bourání masa a vytvářejí velké holdingové společnosti.

Fleischwirtschaft 2013;93(1):60-62.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down